AK Parti'den turan vurgusu:
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Türk Devletleri ile İlişkiler Başkanı Kürşad Zorlu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen "Ortak Miras, Tek Yürek" temalı Türk Dünyası Gençlik Buluşması kapsamında yaptığı konuşmada, Turan idealine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zorlu, etkinliğin ikinci gününde gerçekleştirilen "Türk Dünyasının Geleceği: Gençlik, Kimlik ve Ortak Vizyon" Akademisyenler Paneli ile "Türk Dünyası’nın Gelecek Vizyonu: Gençlik, İş Birliği ve Diplomasi" paneli öncesinde açıklamalarda bulundu.
Ticaret hedefleri ve somut veriler:
Zorlu, Türk Devletleri Teşkilatı ile üye devletler arasındaki ilişkilerin daha kurumsal bir zemine kavuştuğunu belirtti ve ekonomik iş birliğinin kapsamına dikkat çekti. Buna göre, "Türkiye’nin sadece 5 yılda 7 kardeş Türk devletimizle dış ticareti 115 milyar dolara ulaşmıştır." Zorlu, bu rakamın geçen yıl 26 milyar dolar olduğunu hatırlatarak bunun henüz nihai hedef olmadığını vurguladı. Mevcut seviyenin Türkiye’nin dış ticaretinin yaklaşık %4,5'ine denk geldiğini söyleyen Zorlu, hedefin her bir Türk devletinin dış ticaretinden alınacak payı %10 düzeyine çıkarmak olduğunu kaydetti.
Türkiye-Azerbaycan bağlarının rolü:
Zorlu konuşmasında, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkinin Turan idealinin açılış kapısı olduğunu ifade etti: "Turan dediğimiz idealin açılış kapısı da Türkiye-Azerbaycan kardeşliğidir, dostluğudur, iş birliğidir." Tarihten miras kalan ve geleceğe taşınan bu kardeşliğin kolay kurulmadığına, çeşitli badireler ve bedeller atlatıldığına dikkat çeken Zorlu, son dönemde ilişkileri sarsmaya yönelik maksatlı girişimleri üzüntüyle takip ettiklerini söyledi.
Zorlu, eleştirilerin devlet kurumları arasında en yüksek seviyede yapılabileceğini vurgulayarak, "ancak, ‘bir millet iki devlet’ şiarımızın ve bizi bir araya getiren bu büyük ülkünün üzerinde hiçbir şey olamaz" dedi ve provokasyonların amacına ulaşamayacağına inandığını belirtti. Cumhurbaşkanlarının en yüksek seviyede irtibat halinde olduğunu hatırlatan Zorlu, Ankara’nın ev sahipliğinde 29-30 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek Türk Devletleri Teşkilatı 13. Zirve Toplantısında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve diğer devlet başkanlarıyla önemli kararlar alınacağını aktardı.
Bölgesel entegrasyon ve ulaşım projeleri:
Zorlu, üye ülkeler arasındaki kolaylaştırılmış seyahat uygulamalarına da değinerek, pasaport yerine sadece kimlik kartıyla seyahat modelinin hayata geçirilebilmesi için çalışmalar yürütüldüğünü söyledi. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in Orta Koridor’a ilişkin açıklamalarını hatırlatan Zorlu, Tokayev’in Nahçıvan ile Azerbaycan arasındaki Zengezur Koridoru’nun demir yolu ve ulaşım ağlarıyla Orta Koridor’a bağlanması teklifine dikkat çekti. Zorlu, bu entegrasyonun Hazar kıyısındaki stratejik önemine işaret ederek, "Dolayısıyla, kimsenin bunu durdurmasına izin vermeyeceğiz" şeklinde konuştu.
Konuşmasını, Türk dünyasının ortak hedeflerine vurgu yaparak sürdüren Zorlu, "İnanıyorum ki bu inanç ve sorumlulukla hareket ettiğimizde hiçbir provokasyon sonucuna ulaşamayacaktır" değerlendirmesinde bulundu ve "Önümüzdeki yüzyılı hep birlikte Türk dünyası yüzyılı yapacağımıza yürekten inanıyorum" sözleriyle sözlerini sonlandırdı.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zorlu: "Turan dediğimiz idealin açılış kapısı Türkiye-Azerbaycan kardeşliğidir, dostluğudur, iş birliğidir"