Tunus'ta Yeni Bir Dönem Başlıyor
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 6 Ekim tarihinde düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmasının ardından, Tunus Halk Meclisi'nde gerçekleştirdiği resmi bir oturumda yemin ederek ikinci dönem cumhurbaşkanlığı görevine başladı.
Yemin Töreni ve Açıklamalar
Cumhurbaşkanı Said’in yemin töreni, Tunus'un resmi televizyon kanallarından canlı olarak yayımlandı. Yapılan törende, Said, “Tunus halkı 6 Ekim’de özgürce kararını verdi. Tüm zorlukları aşacak ulusal bir kurtuluş yolu hedefliyoruz. En büyük mücadele alanlarımızdan biri, işsizlikle başa çıkmak ve gençlerimize yeni fırsatlar sunmaktır.” şeklinde konuştu.
Özgürlük ve Vatan Vurgusu
Said, konuşmasında özgürlüğün “hakaret ve küfür” olmadığını belirterek, “Hakların ihlali ya da hukukun ihlali özgürlük değildir. Üzerinde tartışamayacağımız tek şey vatanımızdır. Hainler ve ajanlar bu topraklarda barınamaz.” ifadelerini kullandı.
Seçim Sonuçları ve Katılım Oranı
6 Ekim'deki seçimlerde Kays Said, oyların %90,69'unu alarak ikinci kez cumhurbaşkanı seçilme unvanını kazandı. Seçim katılım oranı ise %28,8 oldu. Diğer adaylardan Halk Hareketi’nin lideri Zuheyr el-Mağzavi %1,97, iş insanı Ayaşi Zamal ise %7,35 oy aldı.
Kays Said'in Geçmişi
Anayasa profesörü olan Kays Said, ilk kez 2019 yılında düzenlenen seçimlerde Cumhurbaşkanı olarak göreve gelmişti. Muhalefetin büyük bir kısmının itiraz ettiği bu seçim sürecinde, Halk Hareketi, Tunus İleri Hareketi ve bazı diğer partilerin de katıldığı gözlemlendi.