Pekmez, vücudun kalsiyum ihtiyacını karşılayarak kemik gelişimine katkı sağlıyor. İçerdiği demir ve kalsiyum sayesinde kansızlığa da iyi geliyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren, hastalıklara karşı koruma sağlayan pekmezi alırken ve tüketirken dikkat edilmesi gereken bazı basit kurallar bulunuyor. İşte pekmezi tüketiminde dikkat etmeniz gereken basit kurallar!
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Nur Tatlıoğlu, özellikle soğuk havalarda tercih edilen pekmezin özelliklerini paylaştı. Geleneksel olarak Anadolu'da binlerce yıldır üretilen pekmez, genellikle şeker içermeyen meyve sularının kaynatılıp konsantre edilmesiyle elde edilen yoğun ve tatlı bir şurup. Pekmez, taze üzüm ve kuru üzümün yanı sıra keçiboynuzu, elma, dut, kayısı, erik, karpuz, incir ve şeker pancarı gibi çeşitli malzemelerden de üretilebiliyor. Yüksek şeker içeriği nedeniyle iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağı olan pekmez; aynı zamanda kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gibi mineralleri de içeriyor. Pekmezin besin içeriği, kullanılan meyveye bağlı olarak değişiklik gösteriyor.
PEKMEZ EN HIZLI KANA KARIŞAN BESİNLERDEN
Karbonhidrat açısından zengin bir enerji kaynağı olan pekmez, içerdiği glikoz ve fruktoz sayesinde sindirime gerek kalmadan hızla kana karışıyor. B1, B2, B3 vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, magnezyum, krom, ve demir bakımından zengin olan pekmez, yüksek düzeyde vitamin ve mineral içeriyor. Bir yemek kaşığı yani 10 gram pekmez, yaklaşık 1 mg demir ve 40 mg kalsiyum içerirken, 100 gramı ise 293 kalori sağlıyor.
ŞEKER HASTALARINA PEKMEZ UYARISI GELDİ
Pamukçuk adı verilen ağız içi yaraların tedavisinde yaş fark etmeksizin önemli bir rol oynayan pekmez, birçok tedavi için de tüketilmesi önerilen besinler arasında yer alıyor. İçerdiği basit şekerlerin hızlı kana karışması nedeniyle diyabeti olan bireyler tarafından fazla tüketilmemesi uzmanlar tarafından kesin olarak belirtilen hususlardan. Yüksek mineral içeriği ve emilim oranı, hamile ve emziren anneler ile iyileşme sürecindeki hastaların diyetinde önemli bir besin kaynağı.
PEKMEZ KANSIZLIĞIN EN BÜYÜK İLACI
Pekmez hızla emilen demir içeriği sayesinde, kan yapımını artırarak kansızlığa iyi gelen besin kaynağı olarak biliniyor. Kalsiyum bakımından zengin bir kaynak olan pekmez, süt ve süt ürünlerinden sonra en iyi kalsiyum kaynaklarından birisi. Özellikle bu durum kemik gelişimi ve sağlığı için oldukça önemli. Pekmezde bulunan yüksek potasyum içeriği kan basıncının düzenlenmesinde etkili olabiliyor. Antioksidan açısından da zengin olan pekmez, vücut direncini artırarak bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bu özellikleri nedeniyle pekmezin öksürüğe iyi geldiği ve balgam söktürdüğü uzmanlar tarafından aktarılan sağlıklı bilgiler arasında.