ABD Başkanı Donald Trump, Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmayı "çocukların kavgası" benzetmesiyle değerlendirerek, ateşkes sağlanamaması durumunda her iki ülkeye de ciddi yaptırımlar uygulanacağını belirtti.
Trump, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile Oval Ofis'te gerçekleştirdiği görüşmede, savaşa yönelik değerlendirmelerde bulundu. Savaşın sonlandırılması gerektiği konusunda Almanya ile ortak görüşte bulunduklarını ifade eden Trump, Moskova ve Kiev yönetimlerine ayrı ayrı uyarılarda bulundu.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesine atıfta bulunan Trump, "Putin bana, 'Ukrayna'ya saldırmaktan başka seçeneğimiz yok' dedi. Ben de ona, 'Bunu yapma, bunu yapmamalısın, buna bir son vermelisin' dedim" şeklinde konuştu.
ABD'nin Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar uygulayıp uygulamayacağına dair gelen soruya Trump, "Eğer Rusya'nın durmayacağını görürsek, o noktada çok sert yaptırımlar olur. Rusya çizginin dışına çıkarsa ne kadar sert olabileceğime şaşırırsınız" yanıtını verdi.
İki ülke arasında bir ateşkes anlaşmasına varılmaması durumunda yaptırımlar uygulama sinyali veren Trump, "Dürüst olmak gerekirse, bu her iki taraf için de geçerli olacak. Bilirsiniz, tango iki kişiyle yapılır. Biz bu konuda sert olacağız, ister Rusya ister başka bir ülke olsun, çok sert olacağız" dedi.
Savaşın bir noktada durması gerektiğinin altını çizen Trump, "Hindistan ile Pakistan arasındaki savaşı durdurabildim ve bundan dolayı gurur duyuyorum; keşke bu savaşı da aynı şekilde durdurabilsem" ifadelerini kullandı.
Öte yandan, Almanya Başbakanı Merz, Rusya'nın Ukrayna'nın sivil bölgelerine yönelik saldırılarına dikkat çekti ve "İşte aralarındaki fark bu. Bu yüzden Rusya konusunda daha fazla çaba sarf ediyoruz, bunu nasıl durdurabiliriz diye" şeklinde konuştu. Merz, "Kişisel görüşüm açık, biz Ukrayna'nın yanındayız ve bu savaşı durdurmak için onları daha da güçlendirmeye çalışıyoruz" dedi.
Merz, 6 Haziran tarihinin Normandiya Çıkarması anısına, ABD'nin müdahalesi ile Avrupa'daki İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesini temsil ettiğini hatırlattı. Trump'ın, "Sizin için uzun vadede pek hoş bir gün değildi" yanıtı üzerine Merz, "Sayın Başkan, bu, ülkemin Nazilerden kurtuluş günüydü" karşılığını verdi. Merz'in yanıtı sosyal medyada hızla viral oldu.
Almanya Başbakanı, ABD'nin bugün de Rusya-Ukrayna savaşını sona erdirmek için güçlü bir pozisyonda olduğunu sözlerine ekledi.