Trump'ın Müttefikleri, Ukrayna Muhalefetiyle Görüştü
ABD Başkanı Donald Trump'ın Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile tartışmasının ardından, Trump'ın müttefiklerinin Ukrayna'daki muhalefet liderleriyle görüşme gerçekleştirdiği iddia edildi. Politico tarafından bildirildiğine göre, görüşmelerde eski Başbakan Yulia Timoşenko ve eski Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun partisinden bir yetkili yer aldı.
Görüşmelerin Amaçları
Görüşmelerin odak noktası, Ukrayna'da ivedi başkanlık seçimlerinin yapılıp yapılamayacağı üzerineydi. Trump'ın yakın çalışma ekibinin, Zelenskiy'nin savaş ve yolsuzluklar nedeniyle seçimleri kaybedeceği yönündeki görüşü dikkat çekti.
Öte yandan, yapılan anketler, Zelenskiy'nin son haftalarda destek bulma konusunda iyileşme gösterdiğine işaret ediyor. İngiliz anket şirketi Survation tarafından yapılan ankete katılanların %44'ü Zelenskiy'i destekleyeceklerini belirtti.
Zelenskiy ile Rakipleri Arasındaki Durum
Ankette, Zelenskiy'nin en yakın rakibi, 20 puandan fazla farkla Ukrayna'nın Londra Büyükelçisi Valery Zaluzhny olurken, Poroşenko %10, Timoşenko ise sadece %5,7 oranında destek aldı. Politico'ya konuşan ismi açıklanmayan bir Cumhuriyetçi dış politika uzmanı, Timoşenko ve Poroşenko'nun Trump ekibiyle görüşerek kendilerini "daha kolay çalışılabilecek insanlar" olarak tanıtacakları yönünde yorumda bulundu.
Politik Gelişmeler ve Yorumlar
Poroşenko'nun Avrupa Dayanışma Partisi, konuya dair yaptığı açıklamada, seçimlerin zorlanmadığı, savaş sonrası özgür ve adil rekabetçi seçimlerin güvence altına alınması gerektiğini vurguladı. Ukrayna Siyaset Enstitüsü Direktörü Ruslan Bortnik, bazı siyasi grupların ABD ile olan bağlantılarını kullanma istekliliğini gösterdiğini belirterek, Ukrayna'nın ABD desteği olmadan zor bir süreçten geçeceğine dikkat çekti.
Ayrıca, Ukrayna Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Oleksandr Merezhko, Trump'ın Ukrayna seçimleri ile ilgili gerçek bir ilgisi olmadığını, hedefinin Zelenskiy'i zayıflatmak olduğunu ifade etti.