İçişleri Bakanı Yerlikaya, Trafik Denetim Sonuçlarını Açıkladı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, emniyet ve jandarma trafik ekiplerinin 29 Ağustos-5 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirmiş olduğu denetimlerle ilgili önemli bilgileri paylaştı. Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, toplam 2 milyon 411 bin 916 aracın denetlendiğini belirtti.
Denetimlerde Hangi İşlemler Yapıldı?
Denetim sürecinde 432 bin 299 sürücüye işlem yapıldığı bilgisini veren Bakan Yerlikaya, mevzuata aykırı şekilde ışıklı veya sesli uyarı sistemini kullanan 220 sürücü hakkında da işlem uygulandığını belirtti.
Hız ihlali yapan sürücülerin sayısı ise 117 bin 687 olarak kaydedilirken, diğer işlem yapılan durumlar arasında periyodik muayenesi olmayan 24 bin 259, emniyet kemeri kullanmayan 15 bin 935 ve sürücü belgesiz araç kullanan 15 bin 475 sürücü yer aldı. Zorunlu mali sorumluluk sigortası bulunmayan 9 bin 498 sürücüye de yaptırım uygulandı.
Aşırı Hızla Mücadele Vurgusu
2024 yılının ilk 8 ayında meydana gelen ölümlü veya yaralanmalı trafik kazalarının %36'sının aşırı hız nedeniyle gerçekleştiğini belirten Yerlikaya, trafik güvenliğinin sağlanmasında bu sorunun üzerine kararlılıkla gidileceğini ifade etti.
Özellikle şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan otobüslerde sürücülerin ve yolcuların emniyet kemeri takmamalarının kazaların sonuçlarını ağırlaştırdığını vurgulayan Bakan, emniyet kemerinin doğru kullanımıyla trafik kazalarındaki can kaybının %45 ve ağır yaralanmanın %60 oranında azaldığını belirtti.
Sözlerinin Ardından Önemli Çağrı
Bakan Yerlikaya, trafik denetimlerine ilişkin görüntüleri paylaşarak, halkı trafik kurallarına uymaya davet etti. “Lütfen, trafik kurallarına harfiyen uyalım, aşırı hız yapmayalım. Araçlarımızda ve otobüslerde de emniyet kemeri takmayı ihmal etmeyelim.” ifadelerine yer verdi.
“Yolculuklar, sizleri sevdiklerinize kavuşturmak için vardır, ayırmak için değil.” diyerek, duyarlılık çağrısında bulundu.