Trabzon Kültür Yolu Festivali'nde Geleneksel Çalgılar Tanıtıldı
Trabzon Kültür Yolu Festivali'nin 6. gününde, Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'nde 'Geleneksel Nefir' ve 'Geleneksel Çimon' çalgı atölyeleri düzenlendi. Kültür ve Turizm Bakanlığınca organize edilen festival, çeşitli etkinliklerle devam ediyor.
Etkinlikte, geleneksel çalgılar nefir ve çimonun yapım aşamaları katılımcılara anlatıldı. Çimon yapım sanatçısı Emrah Kaya, AA muhabirine, geleneksel çalgılara olan ilginin arttığını ifade etti.
Kaya, çimonun Karadeniz kültüründeki yere değinerek, "Çimon, tulumdan önce Trabzon'un Rize'ye yakın taraflarında geçmişte çalınmış bir çalgıdır. Gövdesi kamış, uç kısmı ise sığır boynuzundan yapılmaktadır. Bu çalgı 5 delikli olup bazen 6. delik de delinebilmektedir. Türk müziğinde rast makamının seslerini verebilir ve tulum gibi icra edilebilir," şeklinde konuştu.
Emrah Kaya, nefirin ise yabani keçi veya boğa boynuzundan yapıldığını belirterek, "Bu geleneksel çalgı, ağaç kabuğunun sarılması suretiyle uzun boru şeklinde de yapılabiliyor. Boru şekli yapıldıktan sonra ucuna ağaçtan çıkarılan zıpçık denilen bir parça takılıyor. Bu çalgı, sipsi yardımıyla icra edilmektedir," dedi.
Trabzon Kültür Yolu Festivali'nin 6'ncı gününde "Geleneksel Nefir" ve "Geleneksel Çimon" çalgı atölyeleri düzenlendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı çimon yapım sanatçısı Emrah Kaya (ortada), nefir ve çimon çalgılarını tanıttı.
Trabzon Kültür Yolu Festivali'nin 6'ncı gününde "Geleneksel Nefir" ve "Geleneksel Çimon" çalgı atölyeleri düzenlendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı çimon yapım sanatçısı Emrah Kaya (ortada), nefir ve çimon çalgılarını tanıttı.