Trabzon'da yerli can salı üretimi dünya piyasasına ulaşıyor
Denizcilik sektöründe, gemi kazalarında ve filikaların yetersiz kaldığı durumlarda ikinci kurtarma aracı olarak kullanılan can salı, Trabzon'da tamamen yerli imkanlarla üretiliyor ve çok sayıda ülkeye ihraç ediliyor. Beşikdüzü Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Akana Deniz Teknolojileri, Türkiye'nin ilk yerli can salı tesislerinden biri olmasının yanı sıra can salı ile birlikte acil durum gıdası ve acil durum suyunu aynı çatı altında üreten dünyadaki tek firma konumunda bulunuyor.
Üretim süreci, özellikler ve ihracat
Şirket sahibi Uğur Şahintürk, 1988'de başladığı denizcilik deneyimini 2015'te üretime taşıdığını ve bugün alanda önemli işler yaptıklarını belirtiyor. Can salının ani batma durumlarında otomatik olarak açılıp denizde şişerek mürettebat ve yolcular için hayati bir kurtarma aracı haline geldiğini vurgulayan Şahintürk, bir can salının üretiminin yaklaşık 2 gün sürdüğünü aktarıyor. Can salıları, gemi filikalarının yetersiz kaldığı durumlarda ikinci kurtarma aracı olarak devreye giriyor ve batmakta olan gemide personelin düşünmeye vakit bulamadan can salına ulaşmasını sağlıyor.
Fabrikanın iş gücünün %75'inin kadın çalışanlardan oluştuğunu belirten Şahintürk, can salı içinde bulunan ilk yardım seti ile acil durum gıdası ve suyun de tamamen Trabzon'da üretildiğini ifade ediyor. Şirket şu anda 7-8 ülkeye ihracat yapıyor ve acil durum gıdası ile acil durum suyunu da yurtdışına gönderiyor.
Destek çağrısı
Şahintürk, yerli üretimin önemine dikkat çekerek devlet yetkililerinin tesisleri yerinde görüp destek vermesini talep ediyor. Üretim yapmanın zor olduğunu, ancak spesifik ve kritik işler ortaya koymanın daha da güç olduğunu belirten Şahintürk, bunun Türkiye'de sadece kendileri tarafından gerçekleştiriliyor olmasının önemini vurguluyor ve devletin bu tür spesifik işlere önem vermesi gerektiğini söylüyor.
DENİZCİLİK SEKTÖRÜNDE GEMİ KAZALARINDA CAN KURTARAN VE GEMİ FİLİKALARININ YETERSİZ KALDIĞI DURUMLARDA İKİNCİ KURTARMA ARACI OLARAK KULLANILAN CAN SALI, TRABZON'DA TAMAMEN YERLİ İMKÂNLARLA ÜRETİLİYOR.