Trabzon'da palamut avcılığı sürüyor
1 Eylül 2026'da başlayan balıkçılık sezonunda Trabzon'da palamut avcılığı devam ediyor. Sezonun açılışından bu yana avlanan palamut miktarının 12 bin kilogram seviyesine ulaştığı bildirildi. Karadeniz genelinde ise son 25 yılın en yoğun palamut avı yaşanıyor; tezgahlarda fiyatların zaman zaman tanesi 40 TLye kadar düştüğü gözlemleniyor.
Fiyatlar ve tüketici davranışı:
Tezgâhlarda palamut bolluğu, tüketicilere taze balık tüketme imkanı sunduğu gibi kışlık hazırlık için de uygun koşullar yaratıyor. Balık bolluğu sebebiyle bazı günlerde palamutun tanesi 40 TLye kadar geriledi; bu durum vatandaşların palamuta yönelmesine neden oldu. Pazarlarda ve balık hallerinde gözlenen hareketlilik, sezonun halen sürdüğünü ve arzın talebi karşılayabildiğini ortaya koyuyor.
Balıkçıların değerlendirmesi:
Balıkçı esnaflarından Ahmet Çoğalmış, sezonun bu yıl bol geçtiğini ifade ederek, "Fiyatı zaman zaman 40 TL’ye kadar düştü. Vatandaş bu sene palamuta doydu. Son yılların en iyi sezonunu yaşıyoruz ki sezon halen devam ediyor. Halkımız tarafından bilinen son dönemlerde palamut tuzlama dönemi başladı. Bir süre de bu şekilde devam eder. Şu an tuzlamanın tam zamanı çünkü palamut büyüdü, yağlandı, tam tuzlanacak kıvama geldi. Sezon başladığından beri palamut hız kesmeden avlanmaya devam ediyor" dedi.
Bir diğer esnaf Emin Avcı ise sezonu "Son 25 yılın en yoğun sezonu" olarak nitelendirerek, "Fiyatı bir ara 35-40 TL’ye kadar düştü. Şu an tuzlama ve buzluğa atma zamanı. Yoğun bir şekilde palamuda talep var. Tahminime göre palamut bolluğu 1-2 ay daha sürer. Palamudun biteceği yok, her taraftan palamut fışkırıyor. Vatandaş da talep gösteriyor. Tuzlamasını yapacak olan da yapsın" değerlendirmesinde bulundu.
Yetkililer ve balıkçılar, sezonun devam etmesi halinde tezgâhlarda palamut arzının korunmasının ve tüketicilerin kışlık hazırlık için bu dönemden yararlanmasının mümkün olduğunu belirtiyor. 12 bin kilogram seviyesine ulaşan av miktarı, bölgedeki bolluğun somut göstergesi olarak öne çıkıyor.
1 EYLÜL 2026’DA BAŞLAYAN BALIKÇILIK SEZONUNDA TRABZON’DA PALAMUT AVCILIĞI DEVAM EDİYOR. SEZONUN AÇILIŞINDAN BUGÜNE KADAR TRABZON’DA AVLANAN PALAMUT MİKTARININ 11 BİN 600 KİLOGRAMA ULAŞTIĞI BELİRTİLDİ.