Trabzon'da 'Güven Toplumunun İnşası, Şiddetin Anatomisi ve Çözüm Yolları' Paneli Düzenlendi

Trabzon'da düzenlenen panelde, kadına yönelik şiddet ve aile yapısının korunması masaya yatırıldı.

Yayın Tarihi: 07.03.2025 19:36
Güncelleme Tarihi: 07.03.2025 19:36

Trabzon'da 'Güven Toplumunun İnşası, Şiddetin Anatomisi ve Çözüm Yolları' Paneli Düzenlendi

Trabzon'da, "Güven Toplumunun İnşası, Şiddetin Anatomisi ve Çözüm Yolları" konulu bir panel gerçekleştirildi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen etkinlik, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında yapıldı.

KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, panelde yaptığı konuşmada, ailenin toplumun en temel yapı taşı olduğunu vurguladı. Çuvalcı, son yıllarda artan kadına yönelik şiddet olaylarının aile kurumunu tehdit eden en önemli sorunlardan biri olduğunu belirtti. "Kadına yönelik şiddetin önlenmesi sadece bireysel bir mesele değil, aynı zamanda toplumsal huzurun ve ailenin korunmasının bir gereğidir. Bu bağlamda yasal düzenlemeler, toplumsal bilincin artırılması ve geleneksel aile yapısının korunması için gerekli adımların atılması gerekmektedir," dedi.

Çuvalcı, kadına şiddetin ciddi bir insan hakları ihlali olduğunun altını çizerek, "Aile içinde ya da toplumun farklı alanlarında kadınların maruz kaldığı şiddet, aile yapısının bozulmasına, bireylerin psikolojik sağlığının zarar görmesine ve toplumsal düzenin sarsılmasına neden olmaktadır. Kadına şiddetin önlenmesi sağlıklı bir toplum ve ailenin korunması için hayati bir konudur," ifadelerini kullandı.

Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu da 2025'in "Aile Yılı" ilan edildiğine dikkat çekerek, "Aile, toplumun temelini oluşturan en önemli yapı taşıdır. Ailenin sağlıklı, güvenli ve huzurlu bir şekilde varlığını sürdürebilmesi, toplumların kalkınması ve değişmesi için en büyük güçtür," şeklinde konuştu.

Aşıkkutlu, kadının toplumun en etkili yönlendirici, birleştirici ve koruyucu unsuru olduğunu belirterek, "Temel insani değerler ve erdemler temelinde kadının güçlenmesi, sosyal adaletin bir şartı olmakla birlikte sadece bir kadın sorunu değil, aynı zamanda sürdürülebilir, adil ve gelişmiş güçlü bir toplum inşa etmenin en önemli yoludur," dedi.

KTÜ Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Öznur Gedikli de şiddetin toplumsal bir sorun olduğuna dikkat çekerek, "Savaşın, zulmün ve insanlık dışı uygulamaların mağduru kadın ve çocukları unutmamalıyız. Filistin'de, Doğu Türkistan'da ve dünyanın birçok yerinde kadınlar ve çocuklar en büyük bedelleri öderken bizler sessiz kalamayız. Onların sesi olmalıyız," dedi.

KTÜ Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Trabzon Üniversitesi, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Kadın ve Demokrasi Vakfı'nın işbirliğinde düzenlenen panele; Vali Aziz Yıldırım, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, AK Parti İl Başkanı Sezgin Mumcu ve KADEM Trabzon Şube Başkanı Elif Yükünç de katıldı.

Trabzon'da, "Güven Toplumunun İnşası, Şiddetin Anatomisi ve Çözüm Yolları" konulu panel...

Trabzon'da, "Güven Toplumunun İnşası, Şiddetin Anatomisi ve Çözüm Yolları" konulu panel gerçekleştirildi.

Trabzon'da, "Güven Toplumunun İnşası, Şiddetin Anatomisi ve Çözüm Yolları" konulu panel...

Trabzon'da, "Güven Toplumunun İnşası, Şiddetin Anatomisi ve Çözüm Yolları" konulu panel gerçekleştirildi.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı