Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Topraktan sınırsız enerji üretilebilecek!

Bilim insanları, toprakla çalışan dahiyane yakıt hücresinin topraktan neredeyse sınırsız enerji üretebileceğini açıkladı.

Yayın Tarihi: 22.01.2024 10:39
Güncelleme Tarihi: 22.01.2024 10:39

Topraktan sınırsız enerji üretilebilecek!

Northwestern Üniversitesi'nden bir ekip, toprağın içinde durabilen ve topraktan enerji çekebilen kâğıt boyutlarında bir cihaz geliştirdi. Toprakla çalışan yakıt hücresi oldukça benzersiz ve içine yerleştirildiği topraktan neredeyse sınırsız enerji çekebiliyor.

Bilim insanları, bu cihaza “mikrobiyal yakıt hücresi” adını veriyor. Bu şık cihaz 100 yılı aşkın bir süredir kullanılıyor ve pile çok benzer şekilde çalışıyorlar. Bununla birlikte, bir pilin yaptığı kimyasallara güvenmek yerine, çevrelerindeki toprakta bulunan bakterilerle çalışıyorlar.

Fakat bu cihaz, uzun bir süredir kullanılmasına rağmen, bilim insanları gömüldüklerinde su ve oksijenle beslenmelerini sağlamakta sorun yaşıyorlardı. Northwestern Üniversitesi'ndeki ekip, toprakla çalışan yakıt hücrelerine oksijen ve suya sürekli erişim sağlayan yeni tasarımlar oluşturarak bu sorunun üstesinden gelmeyi umuyor.

toprak

68 KAT DAHA HIZLI GÜÇ ÜRETİYOR

Üzerinde karar kıldıkları tasarım, derin topraktaki neme erişmek için yeterince derine oturacak kadar büyükken, cihazın üst kısmı toprağın yüzeyiyle aynı hizada oturuyor. Bu, cihazın elektrotunun tüm uzunluğu boyunca uzanabilen bir temiz hava boşluğu yaratıyor. Ayrıca cihaz, ideal olmayan çevresel senaryolarda bile çalışmaya devam etmesine yardımcı olmak için katodu oksijen ve suya maruz kalmaktan koruyacak şekilde ayarlanıyor.

Ekip, bu özel tasarımın çeşitli nem seviyelerinde tutarlı bir performans gösterdiğini bildiriyor. Ekip, cihazın ortalama olarak, yerleşik nem ve dokunma algılama sistemlerini çalıştırmak için gerekenden 68 kat daha fazla güç ürettiğini söylüyor. Toprakla çalışan yakıt hücresi aynı zamanda küçük bir anten aracılığıyla yakındaki bir baz istasyonuna veri iletebiliyor.

Bu cihazın ürettiği güç henüz tam teşekküllü bir arabaya ya da akıllı telefona güç sağlamak için yeterli olmasa da daha küçük sensörlere sık sık pil değişimi gerektirmeden uzun süreli güç sağlayabiliyor.

Ekip bulgularını ACM'nin Etkileşim, Mobil, Giyilebilir ve Ubiquitous Teknolojiler Bildirilerinde yayınladı.