Tillo Heriresi'nin Geleneksel Üretimi
Siirt'in Tillo ilçesinde, 76 yaşındaki Hilmi Sevinç, çocukları ve torunlarıyla birlikte geleneksel yöntemlerle organik üzümlerden Tillo heriresi üretiyor.
Üzümler ve Lezzet
İlçede yetiştirilen bineytati ve sinceri üzümleri ile hazırlanan bu pestil, eşsiz lezzeti ile büyük ilgi görüyor. 2022 yılında Tillo heriresi adıyla Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretle tescillenmiştir.
Aile İş Birliği
Sevinç ailesi, Sinep köyünde üzümlerin toplanmasından pestilin hazırlanmasına kadar her aşamada birlikte çalışıyor. Hilmi Sevinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pestilin yapımını büyükanne ve büyükbabalarından öğrendiğini aktardı. 2003 yılından itibaren ticaretini yaptıkları bu ürün, Siirt başta olmak üzere İstanbul gibi illere de gönderilmektedir.
Pestil Yapım Süreci
Hilmi Sevinç, "Üzümleri kendi bağımızdan ve diğer bağlardan temin ediyoruz. Bu şire, kaynatıldıktan sonra un ve beyaz toprakla mayalanıyor. Pestil, bakır kazanlarda pişiriliyor ve daha sonra tepsilere konulup damlarda bekletiliyor," diyerek detayları paylaştı.
Katkı Maddesi Olmadan Üretim
Metin Sevinç de, babası ve diğer aile bireyleriyle uzun yıllardır pestil ürettiklerini belirtti. "Geçen yıl tescil edilmesi bizim için büyük bir mutluluk kaynağı. Ekmeğimiz için bu uğraşa devam ediyoruz. Çünkü bu meslek doğal bir yöntemle yapıldığı için sağlıklı ürünler sunuyor," dedi. Halil Sevinç ise, özenle ürettikleri pestilin, eylül ve ekim aylarındaki mevsiminde oldukça lezzetli olduğunu ifade etti.
Siirt'in Tillo ilçesinde 76 yaşındaki Hilmi Sevinç, çocukları ve torunlarıyla geleneksel yöntemlerle organik üzümlerden "Tillo heriresi" yapıyor. Kentte yetişen "bineytati" ve "sinceri" çeşidi üzümlerden yapılan pestil, lezzetiyle talep görüyor.
Siirt'in Tillo ilçesinde 76 yaşındaki Hilmi Sevinç, çocukları ve torunlarıyla geleneksel yöntemlerle organik üzümlerden "Tillo heriresi" yapıyor. Kentte yetişen "bineytati" ve "sinceri" çeşidi üzümlerden yapılan pestil, lezzetiyle talep görüyor.
Siirt'in Tillo ilçesinde 76 yaşındaki Hilmi Sevinç, çocukları ve torunlarıyla geleneksel yöntemlerle organik üzümlerden "Tillo heriresi" yapıyor. Kentte yetişen "bineytati" ve "sinceri" çeşidi üzümlerden yapılan pestil, lezzetiyle talep görüyor.
Siirt'in Tillo ilçesinde 76 yaşındaki Hilmi Sevinç, çocukları ve torunlarıyla geleneksel yöntemlerle organik üzümlerden "Tillo heriresi" yapıyor. Kentte yetişen "bineytati" ve "sinceri" çeşidi üzümlerden yapılan pestil, lezzetiyle talep görüyor.
Siirt'in Tillo ilçesinde 76 yaşındaki Hilmi Sevinç, çocukları ve torunlarıyla geleneksel yöntemlerle organik üzümlerden "Tillo heriresi" yapıyor. Kentte yetişen "bineytati" ve "sinceri" çeşidi üzümlerden yapılan pestil, lezzetiyle talep görüyor.
Siirt'in Tillo ilçesinde 76 yaşındaki Hilmi Sevinç, çocukları ve torunlarıyla geleneksel yöntemlerle organik üzümlerden "Tillo heriresi" yapıyor. Kentte yetişen "bineytati" ve "sinceri" çeşidi üzümlerden yapılan pestil, lezzetiyle talep görüyor.
Siirt'in Tillo ilçesinde 76 yaşındaki Hilmi Sevinç, çocukları ve torunlarıyla geleneksel yöntemlerle organik üzümlerden "Tillo heriresi" yapıyor. Kentte yetişen "bineytati" ve "sinceri" çeşidi üzümlerden yapılan pestil, lezzetiyle talep görüyor.
Siirt'in Tillo ilçesinde 76 yaşındaki Hilmi Sevinç, çocukları ve torunlarıyla geleneksel yöntemlerle organik üzümlerden "Tillo heriresi" yapıyor. Kentte yetişen "bineytati" ve "sinceri" çeşidi üzümlerden yapılan pestil, lezzetiyle talep görüyor.
Siirt'in Tillo ilçesinde 76 yaşındaki Hilmi Sevinç, çocukları ve torunlarıyla geleneksel yöntemlerle organik üzümlerden "Tillo heriresi" yapıyor. Kentte yetişen "bineytati" ve "sinceri" çeşidi üzümlerden yapılan pestil, lezzetiyle talep görüyor.
Siirt'in Tillo ilçesinde 76 yaşındaki Hilmi Sevinç, çocukları ve torunlarıyla geleneksel yöntemlerle organik üzümlerden "Tillo heriresi" yapıyor. Kentte yetişen "bineytati" ve "sinceri" çeşidi üzümlerden yapılan pestil, lezzetiyle talep görüyor.
Siirt'in Tillo ilçesinde 76 yaşındaki Hilmi Sevinç, çocukları ve torunlarıyla geleneksel yöntemlerle organik üzümlerden "Tillo heriresi" yapıyor. Kentte yetişen "bineytati" ve "sinceri" çeşidi üzümlerden yapılan pestil, lezzetiyle talep görüyor.
Siirt'in Tillo ilçesinde 76 yaşındaki Hilmi Sevinç, çocukları ve torunlarıyla geleneksel yöntemlerle organik üzümlerden "Tillo heriresi" yapıyor. Kentte yetişen "bineytati" ve "sinceri" çeşidi üzümlerden yapılan pestil, lezzetiyle talep görüyor.