Bist 100
10.319,96 1%
DOLAR
32,27 -0,06%
EURO
35,11 -0,01%
ALTIN
2.452,69 -0,05%

TikTok’un büyüme hızında düşüş başladı! İşte nedeni!

TikTok’un aylık aktif kullanıcı sayısında Facebook, WhatsApp, Instagram ve Messenger ve ilk sıralarda yer aldığı ve TikTok’un bu uygulamaların gerisinde kaldığı öğrenildi. Ayrıca, TikTok’taki bu düşüşün sebebinin ise TikTok Shop olabileceği gündeme geldi.

Yayın Tarihi: 22.01.2024 15:27
Güncelleme Tarihi: 22.01.2024 17:08

TikTok’un büyüme hızında düşüş başladı! İşte nedeni!

Geçen yıl Facebook, aylık aktif kullanıcı sayısına göre 1 numaralı konumunu korurken, onu Meta'nın sahip olduğu diğer uygulamalar WhatsApp, Instagram ve Messenger takip etti ve bunların hepsi 5 numarada TikTok'un önünde yer aldı. Şimdi yeni veriler TikTok'un büyümesinin yavaşlamaya başladığını gösteriyor ve uygulamanın TikTok Shop aracılığıyla e-ticarete geçişinin suçlu olup olmadığı sorusunu gündeme getiriyor.

Pazar istihbarat firması Sensor Tower'ın yeni verilerine göre, TikTok'un büyümesi pozitif kalmaya devam ederken, bu büyüme yavaşlıyor. TikTok'un aylık aktif kullanıcıları 2022'de çeyrek başına yıllık ortalama yüzde 12 büyürken, bu rakam 2023'te çeyrek başına yıllık yüzde 3'e düştü. Değişiklik, TikTok'un ABD'de TikTok Shop'u piyasaya sürmesinin hemen ardından geldi.

Video uygulaması, Kasım 2022'de ABD'de Shop'u test etmeye başladı ve bu testler geçen yılın başında PacSun, Revolve, Willow Boutique ve güzellik markası KimChi Chic gibi daha fazla markanın katılmasıyla genişledi. TikTok Shop, Eylül 2023'e kadar ABD'de resmi olarak faaliyete geçmemiş olsa da, TikTok videolarının etkisini gerçek dünya satışlarına dönüştürme çabalarından yalnızca biriydi.

tiktok

KULLANICILAR TİKTOK SHOP’TAN ŞİKAYETÇİ

Örneğin TikTok, geçen yaz İngiltere'de TikTok'un ana şirketi ByteDance tarafından satılan ürünleri sunan "Trendy Beat" adlı bir uygulama içi alışveriş bölümünü denedi. TikTok ayrıca, AP ve diğerlerinin bildirdiği gibi, içerik oluşturucuların ürünlerden komisyon kazanmalarına olanak tanıyan bir ortaklık programı da sunuyor.

Ancak satıcıların alışveriş platformunu benimsemesi şikayetlere yol açmaya başladı ve bazıları TikTok Shop'un uygulamayı "reklam dolu bir çorak arazi" ve "distopik" bir alana dönüştürdüğünden yakındı.

Öte yandan, TikTok Shop'un uygulamayı "mahvedip mahvetmediği" tartışılıyor. Sosyal medyada TikTok Shop'un "stoksuz satış yapan/ucuz ürünler satan insanlarla" dolu olduğu belirtiliyor.