TİGEM'in Ceylanpınar işletmesinde 238 biçerdöverle hasat sürüyor

Ceylanpınar TİGEM'de 238 biçerdöver, 136 kamyon ve 1.200 işçiyle 636.697 dekar alanda hasat devam ediyor; rekoltede %25 artış hedefleniyor.

Yayın Tarihi: 01.07.2026 13:16
Güncelleme Tarihi: 01.07.2026 13:16

TİGEM'in Ceylanpınar işletmesinde 238 biçerdöverle hasat sürüyor

TİGEM'in Ceylanpınar işletmesinde hasat faaliyetleri yoğun şekilde devam ediyor

Dünyanın tek parça halindeki en büyük tarım arazisine sahip Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) bağlı Ceylanpınar Tarım İşletmesinde 238 biçerdöver ile yürütülen hasat çalışmaları sürüyor. Toplam 636.697 dekar alanda yürütülen hasatta, ekipler 400 bin dekarlık bölümü tamamlamış olup yaklaşık 54 bin dekarda çalışmalar devam etmektedir.

Operasyonel büyüklük ve insan kaynağı

Ceylanpınar TİGEM, 1 milyon 633 bin dekarlık tek parça tarım arazisiyle işletmenin ölçeğini ve sahadaki kapasitesini ortaya koyuyor. Hasat döneminde sahada görev yapan unsurlar arasında 136 kamyon ve bin 200 işçi bulunuyor. Bu araç ve insan kaynağı, arpa, mercimek ve tohumluk üretimleri başta olmak üzere birden çok ürünün aynı dönemde hasadını mümkün kılıyor.

Ekiliş dağılımı ve takvim

Ceylanpınar'da güzlük ekilişlerin hasadına 31 mayıs 2026 tarihinde azizbey arpa çeşidiyle başlandı. İşletmede hasadı yapılan alanlar şunlardır: kuru buğday 103.722 dekar, sulu buğday 454.788 dekar, sulu arpa 8.661 dekar, mercimek 58.288 dekar, tohumluk fiğ 10.746 dekar ve tohumluk bezelye 492 dekar. Arpa, mercimek, tohumluk fiğ ve tohumluk bezelye ekilişlerinin hasadı tamamlanmıştır.

Rekolte beklentisi ve üretim maliyeti

Ceylanpınar TİGEM Gümüşsuyu İşletmesi Müdür Yardımcısı Osman Karslı, rekoltede yüzde 25 artış beklediklerini belirtti. Karslı, sulu şartlarda tohumluk üretimi amaçlı ekilen 454.788 dekar buğdayın hasadının 7 haziran itibarıyla başladığını ve şu ana kadar 399.960 dekar alanın hasadının tamamlandığını bildirdi. Geriye kalan 54.828 dekar alanın hafta sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

Karslı, bölgede düzenli yağış rejiminin sulama gereksinimini azalttığını ve bunun dolayısıyla üretim maliyetlerini düşürdüğünü vurguladı. İşletme, ikinci ürün kapsamında planlanan 106.898 dekar alanda dane ve hasıl mısır ekimine başlamış olup bu ekilişlerle hem hayvancılığın yem ihtiyacının karşılanması hem de bitkisel üretimde verimliliğin artırılması hedefleniyor.

TİGEM'in hedefleri ve saha uygulamaları

Osman Karslı, TİGEM'in temel hedeflerini şu sözlerle özetledi: "TİGEM olarak ülkemizin tarımsal üretim kapasitesini artırmak, kaliteli tohumluk üretimiyle çiftçilerimize destek olmak ve gıda arz güvenliğine katkı sağlamak temel hedeflerimiz arasındadır." Ceylanpınar işletmesi, geniş üretim alanları ve modern tarım uygulamalarıyla bu hedefleri sahada uygulamaya koyuyor.

Dünyanın en büyük arazisinde 238 biçerdöver ile hasat

Dünyanın en büyük arazisinde 238 biçerdöver ile hasat

Yazar
EDİTÖR

Hasan Polat

Selam, ben Hasan Polat. 24 yaşındayım, Ankara'dan yazıyorum. aksiyon.com.tr Finans ekibindeyim. Ben yeni nesil finans uzmanıyım; kripto paralar, borsa ve girişimcilik üzerine yoğunlaştım. Risk almayı severim, hızlı düşünürüm ve genç yatırımcılara hitap ederim.