Ticaret görüşmeleri çöktü: ABD'den Kanada'ya yüzde 50 ek vergi

Washington'daki müzakereler sonuçsuz kaldı; ABD, Kanada'ya yaklaşık 20 milyar dolarlık ithalata yüzde 50 oranında gümrük vergisi uyguladı.

Yayın Tarihi: 22.08.2026 11:54
Güncelleme Tarihi: 22.08.2026 11:54

Ticaret görüşmeleri çöktü: ABD'den Kanada'ya yüzde 50 ek vergi

ABD ile Kanada arasında tırmanan ticaret gerilimi

Washington DC'de üç gün süren müzakerelerin sonuçsuz kalmasının ardından ABD yönetimi, Kanada menşeli yaklaşık 20 milyar dolar tutarındaki mallara yüzde 50 oranında yeni gümrük vergileri uygulamaya başladı. Karar, elektronikten endüstriyel makinelere ve süt ürünlerine kadar geniş bir ürünü kapsıyor ve Kanada'nın ABD'ye ihracatının yaklaşık yüzde 5'ini etkileyecek.

ABD'nin uyguladığı yeni vergiler:

Yeni ek vergiler, halihazırda çelik, kereste ve otomobillere uygulanan ABD gümrük tarifelerine eklenecek. Washington yönetimi, söz konusu yüzde 50'lik tarifeyi bir anlaşma sağlanabilmesi umuduyla 19 Ağustos'ta geçici olarak askıya almıştı; ancak müzakerelerden bir uzlaşı çıkmayınca askıya alma süresi dolduktan sonra tarifeler yürürlüğe girdi.

Tarifelerin hedeflediği ürün grupları arasında elektronik ekipman, endüstri makineleri ve süt ürünleri öne çıkıyor; uygulama kapsamındaki malların toplam değeri yaklaşık 20 milyar dolar olarak açıklandı.

Kanada'nın tepkisi:

Kanada Başbakanı Mark Carney, görüşmelerin başarısız olması üzerine ABD mallarına "bire bir oranında" karşılık verileceğini duyurdu. Carney, müzakerecilerine Ottawa'ya dönme talimatı verdiğini ve ABD'nin son dakika değişikliklerinin teklifin adil ve güvenilir niteliğini zayıflattığını belirtti.

Siyasi açıklamalar ve müzakere süreci:

ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer ise Kanada'yı, anlaşmayı sonuçlandırma fırsatını kaçırmakla suçladı ve Kanada'nın yeni taleplerinin müzakere masasında varılan dengeleri bozduğunu söyledi. Greer, ABD'nin Kanada'ya pazarına ilişkin tekliflerinde en iyi muameleyi sunmaya hazır olduğunu vurguladı.

İki ülke arasındaki ticari gerilim yeni değil; geçen yıl Trump yönetimi bazı Kanada ürünlerine tarifeler uygulamış, Ottawa da misilleme yapmıştı. Temmuz ayından bu yana süren yoğun görüşmelere rağmen taraflar bir uzlaşma sağlayamadı ve Washington zaman zaman ek vergi tehditlerini yineliyordu.

Öne çıkan veri: Kararın etkisi, Kanada'nın ABD'ye yaptığı toplam ihracat içinde sınırlı bir paya (%5) işaret etmekle birlikte, sektörel bazda önemli tedarik zinciri ve ticaret akışlarında kesintilere yol açma potansiyeli taşıyor.

ABD BAŞKANI TRUMP VE KANADA BAŞBAKANI MARK CARNEY (ARŞİV)

ABD BAŞKANI TRUMP VE KANADA BAŞBAKANI MARK CARNEY (ARŞİV)

Yazar
EDİTÖR

Hüseyin Aydın

Ben Hüseyin Aydın, 34 yaşındayım, İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr'nin Gündem ekibinde adliye ve hukuk muhabiriyim. Karmaşık dava dosyalarını alıp, herkesin anlayacağı şekilde sadeleştirmek benim işim. Detaylara çok önem veririm, titiz çalışırım.