Ticaret Bakanı Ömer Bolat: 23 yılda ekonomik dönüşüm ve sektör değerlendirmesi
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen 2025 8. İhracatın Şampiyonları Ödül Töreninde Türkiye'nin son 23 yıldaki ekonomik dönüşümünü ve ilgili sektörlerin ihracat performansını değerlendirdi.
Törende öne çıkan ana mesajlar
Bolat, konuşmasında Cumhurbaşkanlığı liderliğinde Türkiye'nin son 23 yılda birçok alanda önemli ilerlemeler kaydettiğini vurguladı: "78 yılda yapılanların 4-5 katını 23 yılda yaptık." Bakan, üretim ve milli gelirin dolar bazında büyüme rakamlarına dikkat çekerek ekonominin 238 milyar dolardan 1.6 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaştığını aktardı.
Konuşmasında devletin ihracatçılara ve üreticilere sunduğu destek mekanizmalarını da sıralayan Bolat, üretim teşvikleri, yatırım teşvikleri, OSB'ler, Teknoparklar, Teknoloji Merkezleri, ihracat hibeleri, dâhilde işleme destekleri ve Merkez Bankası ihracat reeskont kredileri ile ihracatçıların yanında olunduğunu belirtti. Ayrıca, küresel belirsizlikler ve bölgesel gerilimlerin yarattığı risklere karşı ülke menfaatlerinin korunmasının öncelikli görevlerden biri olduğuna dikkat çekti.
Çimento sektörünün konumu ve katkısı
Bakan Bolat, çimento sektörünün Türkiye ekonomisindeki rolünü vurgulayarak sektörün uluslararası alandaki konumuna işaret etti: "Türkiye çimento üretiminde dünyada beşinci, Avrupa'da birinci ve ihracatta dünya ve Avrupa birincisi konumunda; sektör 1.4 milyar dolar düzeyinde döviz girdisi sağladı."
Bolat, sektörün iç pazardaki payına da değinerek çimento üretiminin yaklaşık olarak %20-25'inin ihracata, %70-80'inin iç pazara yöneldiğini aktardı. Konut satışlarına ilişkin verdiği örnekte ise son yıllardaki konut hareketliliğinin cam, seramik ve çimento gibi sektörlerin talebini artırdığına dikkat çekti.
Cam ve seramik sektörlerinde üretim ve ihracat performansı
Cam sektörüne dair verilen değerlendirmede Türkiye'nin 4 milyon tonluk üretim kapasitesi bulunduğu ve küresel payının yaklaşık %2 olduğu belirtildi. Bolat, cam sektörünün yılda 1.6 milyar dolar döviz girdisi sağladığını, cam ev eşyası üretiminde dünya üretiminin %10'unu karşıladığını ve dünya ihracatında 6. sırada olduğunu söyledi. Ayrıca temperli cam üretiminde dünya ilk beşe girme hedefinin yaklaştığına işaret etti.
Seramik sektöründe ise Bolat, tasarım ve çeşitlilik açısından güçlü üretim yapısına vurgu yaparak sektörel ihracat rakamlarını paylaştı: "Seramikte Türkiye'nin 1.4 milyar dolar ihracatı var ve yaklaşık 5 milyar dolara yakın bir toplam ihracat hacmimiz bulunuyor. Dünyada pazar payımız %2 civarında; seramik sağlık gereçlerinde 4., kaplama malzemelerinde 5. sıradayız."
Ödül töreni ve kapanış
Programın sonunda ödül almaya hak kazanan firmaların temsilcileri ödüllerini Bakan Ömer Bolat'tan aldı. Bolat, konuşmasında devletin ve ticaret politikasının sektörlerin rekabet gücünü artırmaya yönelik araçlarla ihracatçıların yanında olmaya devam edeceğini vurguladı.
ÇİMENTO, CAM, SERAMİK VE TOPRAK ÜRÜNLERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ TARAFINDAN TİCARET BAKANLIĞI'NDA "2025 8. İHRACATIN ŞAMPİYONLARI ÖDÜL TÖRENİ" PROGRAMI DÜZENLENDİ.