Ticaret Bakanı Bolat'tan Suriye ile Ekonomik İşbirliği Vurgusu

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye-Suriye toplantısında gümrük modernizasyonu ve ekonomik işbirliği mesajları verdi.

Yayın Tarihi: 05.08.2025 13:32
Güncelleme Tarihi: 05.08.2025 14:08

Ticaret Bakanı Bolat'tan Suriye ile Ekonomik İşbirliği Vurgusu

Ticaret Bakanı Bolat, Suriye İle Ekonomik İlişkileri Güçlendirme Konusunda Önemli Açıklamalar Yaptı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Türkiye-Suriye Yuvarlak Masa Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, Suriye ile ticaretin önündeki engelleri kaldırarak iki ülke arasında güçlü bir ekonomik işbirliği kurma hedeflerini belirtti. Bolat, bu bağlamda, Suriye sınırında aktarmalı taşıma veya dorse değişimi uygulamalarının sona ererek Halep'in gelecekte güçlü bir lojistik üs olacağını vurguladı.

Toplantı, TOBB İkiz Kuleler'de gerçekleştirildi ve Suriye Ekonomi ve Sanayi Bakanı Nidal Şaar ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katılımlarıyla zenginleşti. Bolat, Suriye'nin yeniden kalkınma potansiyeline dikkat çekerek, "Suriye'nin halkının çalışkanlığı ve üretkenliği sayesinde yeniden kalkınacak güce sahip olduğunu" ifade etti.

İşbirliği ve Ortak Projeler

Bolat, Türk firmalarının imalat, altyapı, bankacılık ve inşaat alanlarındaki yetkinlikleriyle Suriye’deki yeniden inşa ve imar projelerine katkıda bulunmaya hazır olduğunun altını çizdi. Geçtiğimiz ay gerçekleşen TOBB heyeti ziyaretinin önemli olduğunu belirten Bolat, bu tür işbirliklerinin iki ülke ilişkilerini daha da güçlendireceğini ifade etti.

Ekonomi ve Ticaret Ortak Komisyonu (JETCO) Kurucu Protokolü'nü imzaladığını belirten Bolat, ilk toplantının yakında yapılacağını ve düzenli aralıklarla bu toplantıların iki ülkenin iş dünyasını bir araya getireceğini aktardı. Ayrıca, "Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması" müzakerelerine de hazır olduklarını ifade etti.

Gümrük Modernizasyonu ve Lojistik İmkanları

Bolat, gümrük rejimi uygulamalarını ve taşımacılığı detaylı bir şekilde ele aldıklarını belirterek, "Artık, tırlarımız Suriye sınırında aktarmalı taşıma veya dorse değişimi yapmayacak. Suriye’nin ulaşım koridorları yeniden aktif hale gelecek," dedi. Gümrük kapılarında gerçekleştirdikleri modernizasyon çalışmalarının ticareti hızlandıracak etkilerinin olacağını kaydetti.

Enerji İşbirliğinin Önemine Dikkat Çekildi

Türkiye-Suriye arasındaki enerji işbirliğine de değinen Bolat, Türkiye-Suriye Doğalgaz Boru Hattı'nın büyük bir kapasiteye sahip olduğunu ve bu hattın 5 milyon hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabileceğini bildirdi. İlerleyen dönemlerde ortak enerji projeleriyle güçlü işbirlikleri geliştirmeyi umduklarını sözlerine ekledi.

Türkiye-Suriye Yuvarlak Masa Toplantısı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat (sağ 5), Suriye Ekonomi ve...

Türkiye-Suriye Yuvarlak Masa Toplantısı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat (sağ 5), Suriye Ekonomi ve Sanayi Bakanı Nidal Şaar (sol 5) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun (sağ 4) katılımıyla TOBB İkiz Kuleler'de gerçekleşti.

Türkiye-Suriye Yuvarlak Masa Toplantısı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat (sağ 5), Suriye Ekonomi ve...

Türkiye-Suriye Yuvarlak Masa Toplantısı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat (sağ 5), Suriye Ekonomi ve Sanayi Bakanı Nidal Şaar (sol 5) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun (sağ 4) katılımıyla TOBB İkiz Kuleler'de gerçekleşti.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı