Terörsüz Türkiye ile Tunceli’de mayınlı araziler üretime kazandırılıyor
Çalışmanın kapsamı
Jandarma Özel Mayın Arama Tabur Komutanlığı ekipleri tarafından Tunceli il genelinde sürdürülen mayın temizleme faaliyetleri, yıllardır risk taşıyan alanları güvenli kullanım için hazırlıyor. 2026 yılının ilk 6 ayında 14 bin 395 mayından 3 bin 272'si temizlenerek yerel halkın hizmetine açıldı.
Üretime ve kalkınmaya etkisi
Mayından arındırılan araziler, başta tarım ve hayvancılık olmak üzere turizm faaliyeti için de kullanım imkânı kazanıyor. Bu alanların güvenli hale getirilmesi, yerel ekonomide üretim kapasitesinin yeniden canlanmasına ve kırsal yaşamın güçlenmesine zemin hazırlıyor.
Vali Aygöl'ün değerlendirmesi
Karşılar Jandarma Karakol Komutanlığı sorumluluk bölgesinde yürütülen çalışmaları yerinde inceleyen Tunceli Valisi Şefik Aygöl, geçmişte terör tehdidi nedeniyle mayınlanan alanların tek tek temizlenerek vatandaşların güvenli kullanımına açıldığını belirtti ve bu sürecin Tunceli için tarihi bir dönüm noktası olduğunu ifade etti.
Vali Şefik Aygöl: Jandarma teşkilatımızın Özel Mayın Arama Tabur Komutanlığı ekiplerince şu anda mayın temizliği yapılıyor. Sadece bu bölgede 180 mayın konulduğunu ve hepsinin bugün itibariyle temizlendiğini gördük. İlimizde bugüne kadar 3 bin 272 mayın temizlendi. Burada önemli olan şu, zamanında mayınlama yapıldı çünkü ciddi bir terör baskısı ve vatandaşlarımızı huzursuz eden bir tehdit vardı. Bu temizliği cumhurbaşkanımızın liderliğinde Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere ülkemizin bütün bölgelerinde yapıyoruz ve Terörsüz Türkiye’yi konuşuyoruz. Şu anda dağlarımızda, ovalarımızda, şehirlerimizde, illerimizde, ilçelerimizin her yerinde huzur hakim. Bu tehdidin ortadan kaldırıldığını tespit ediyoruz. Bunun gereği olarak İçişleri Bakanlığımızın talimatları doğrultusunda bu mayınlar tek tek kaldırılıyor. Buralar temizlendikçe bu bölgelerde vatandaşlarımız hayvancılık yapacak, tarımla uğraşacak ve bu şehir çok önemli bir turizm şehri, turizme açılmış olacak. Bu bölgeler hayvancılık ve tarımla uğraşan vatandaşlarımıza hizmet etmiş hale gelecek. Vatandaşlarımız için tarihi bir dönüm noktası yaşıyoruz. Rabbim huzurumuzu daim eylesin. Birlik ve beraberliğimizi daim eylesin. Artık terörü değil tarımı, turizmi konuşuyoruz, huzuru konuşuyoruz. Terörün bütün kalıntılarını ortadan kaldırmaya çalışıyoruz.
Yerel yönetim ve güvenlik iş birliği
Ziyarette Vali Şefik Aygöl’e İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Bülent Baykal ve İl Emniyet Müdürü Kazım Günay Demiralay eşlik etti. Güvenlik güçlerinin yürüttüğü çalışmanın, yerel yönetim ve güvenlik yapıları arasındaki koordinasyon sayesinde hızla ilerlediği bildirildi.
Öne çıkan nokta: Mayınlı arazilerin temizlenmesi, hem halk güvenliğini sağlıyor hem de bölgenin tarım, hayvancılık ve turizm potansiyelinin değerlendirilmesine yönelik somut bir adım oluşturuyor.
TUNCELİ'DE YÜRÜTÜLEN MAYIN TEMİZLEME ÇALIŞMALARIYLA YILLARDIR RİSK TAŞIYAN ALANLAR GÜVENLİ HALE GETİRİLİRKEN, TARIM, HAYVANCILIK VE TURİZM İÇİN YENİ YAŞAM ALANLARI OLUŞTURULUYOR.