Temmuzda toplanan inek sütü ve süt ürünleri üretimi
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ilişkin süt ve süt ürünleri üretimi verilerini açıkladı. Buna göre, ülke genelinde toplanan inek sütü miktarı temmuzda geçen yılın aynı ayına göre %0,3 artarak 946 bin 158 ton olarak belirlendi. Ocak-temmuz döneminde ise miktar, geçen yılın aynı dönemine göre %0,7 artışla 6 milyon 715 bin 968 ton oldu.
Ürün bazında üretim ve yıllık değişimler
İçme sütü üretimi temmuzda yıllık bazda %19,2 artışla 127 bin 164 ton olarak gerçekleşti. Yılın ilk yedi ayında içme sütü üretimi yıllık bazda %8,4 artarak 958 bin 122 ton seviyesine ulaştı.
Yoğurt üretimi temmuzda geçen yılın aynı ayına göre %4,4 artarak 135 bin 276 ton oldu; ocak-temmuz döneminde yıllık bazda %3,9 artışla 795 bin 838 ton üretildi.
İnek peyniri üretimi temmuzda yıllık bazda %3,2 yükselerek 70 bin 21 ton olurken, ocak-temmuz döneminde üretim %2 artışla 484 bin 172 ton olarak kaydedildi.
Ayran ve kefir üretimi temmuzda %10 artışla 97 bin 689 ton seviyesine çıktı; ocak-temmuz döneminde ise üretim %8 artışla 584 bin 445 ton oldu.
Tereyağı ve sade yağ üretimi temmuzda yıllık bazda %12,1 artarak 8 bin 954 ton seviyesine yükseldi. Ocak-temmuz döneminde bu ürün grubunda üretim %10,6 artışla 67 bin 40 ton olarak bildirildi.
Aylık karşılaştırma ve eğilim
Haziran ayında 935 bin 49 ton olan ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı, temmuzda %1,2 artış gösterdi. Benzer şekilde, haziranda 124 bin 852 ton olan içme sütü üretimi temmuzda %1,9 yükseldi.
Veriler, temmuz ayında özellikle içme sütü ve yağlı ürünlerde belirgin artışlar olduğunu, yılın ilk yedi aylık döneminde de genel olarak sınırlı ancak tutarlı bir büyüme eğiliminin sürdüğünü işaret ediyor.