Tekirdağ merkezli soruşturmadan öne çıkanlar
Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinde Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturma, sosyal medya üzerinden “yüksek kazanç” vaadiyle vatandaşları hedef alan bir suç örgütünün çökertilmesiyle sonuçlandı. İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerinin teknik ve fiziki takibi sonrası gerçekleştirilen operasyonlarda örgütün geniş çaplı bir dolandırıcılık ağıyla hareket ettiği belirlendi.
Nasıl kandırdılar:
Soruşturmada, şüphelilerin sosyal medya platformları aracılığıyla dünyaya borsaları ve kripto para piyasaları üzerinden yüksek getiri vaatleri sunduğu tespit edildi. Mağdurlar ikna edildikten sonra, örgütün kurduğu sahte ve casus nitelikli mobil uygulamalara üye yapıldı. Bu uygulamalarda gerçek yatırım platformlarını andıran aldatıcı ara yüzler, kazanç gösteren grafikler ve çeşitli hileli temalar kullanıldığı, kullanıcıların uygulama içi görünüme aldatılarak yatırımlarının kontrol altına alındığı ortaya çıktı.
Operasyon ve ele geçirilen deliller:
Teknik ve fiziki takibin ardından Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü ekipleri, 14 ilde eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonda 28 şüpheli hakkında arama ve gözaltı işlemi yapıldı; şüphelilerin üzerinde, evlerinde ve iş yerlerinde çok sayıda dijital materyal, paravan şirketlere ait kuruluş evrakları, noter belgeleri ve çeşitli dokümanlar ele geçirildi. Yapılan mali incelemelerde örgütün mağdurlardan topladığı tutarın toplam 994 milyon TL olduğu, şüphelilerin controlündeki 21 ayrı paravan şirket hesabı üzerinden işlemler yaptırdığı tespit edildi. Banka hesaplarındaki hareketliliğin toplam 4 milyar 234 milyon TL işlem hacmi oluşturduğu kaydedildi.
Adli süreç ve tutuklamalar:
Emniyetteki işlemlerin ardından adli makamlara sevk edilen 28 şüpheliden 8’i adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Örgütün yöneticileri de olduğu değerlendirilen 20 şüpheli ise "suç örgütü kurma, yönetme ve üye olma" ile "örgütlü şekilde nitelikli dolandırıcılık yapma" suçlamalarıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi. Soruşturma ve adli süreçin devam ettiği bildirildi.
Olay, sosyal medya üzerinden yatırım vaadiyle yapılan dolandırıcılıkların teknik mevzilerine ve paravan şirketler üzerinden yürütülen mali işlemlere ışık tutması açısından da önem taşıyor; yetkililer benzer yöntemlere karşı vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı.
Tekirdağ merkezli dev operasyon: 14 ilde 994 milyon TL’lik vurgun ortaya çıktı