Tekirdağ’da kuraklığa karşı yeni hamle: deniz suyu arıtılacak

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve TESKİ'nin deniz suyu arıtma projesi, yaz nüfusundaki artışa bağlı su talebini karşılayıp kaynaklara baskıyı azaltmayı hedefliyor.

Yayın Tarihi: 17.06.2026 16:48
Güncelleme Tarihi: 17.06.2026 16:52

Tekirdağ’da kuraklığa karşı yeni hamle: deniz suyu arıtılacak

Tekirdağ’da kuraklığa karşı yeni hamle: deniz suyu arıtılacak

Basın toplantısında açıklanan ihtiyaç ve mevcut durum

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ile Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) tarafından hazırlanan deniz suyu arıtma projesi, özellikle yaz aylarında nüfusu katlanan sahil bölgelerinin su ihtiyacını karşılamayı hedefliyor. Belediye Başkanı Candan Yüceer, düzenlediği basın toplantısında kentin su kaynakları ve kuraklıkla mücadele kapsamında yürütülen çalışmaları paylaştı.

Yüceer, Tekirdağ’ın son yıllarda kuraklık tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, geçen yıl kritik seviyelere gerileyen su kaynaklarının bu yıl alınan yağışlarla bir miktar rahatladığını söyledi. Naip Barajı doluluk oranının geçen yıl yüzde 1’in altına düştüğünü, bugün itibarıyla doluluk oranının yüzde 21 seviyelerine ulaştığını; Türkmenli Göleti doluluk oranının ise yüzde 14 civarında bulunduğunu aktardı.

Yüceer, mevcut su kaynaklarındaki iyileşmenin tek başına yeterli olmadığını vurgulayarak, "Suya ve altyapıya yapılan yatırımlar geleceğe yapılmış yatırımlardır" ifadesini kullandı. Ayrıca eski içme suyu hatlarının yaz aylarında yoğun kullanım nedeniyle zaman zaman yetersiz kaldığını belirtti.

Projenin kapsamı ve hedeflenen kapasite

Belediye yetkilileri, sahil bölgelerinde yaz döneminde yaşanan nüfus artışının altyapı üzerinde ciddi baskı oluşturduğunu kaydetti. Buna göre Marmaraereğlisi ilçesinin normalde yaklaşık 30 bin nüfusa sahip olmasına karşın yaz döneminde bu sayının 500 bine kadar çıktığı bildirildi.

Hazırlanan projeler kapsamında, sahil şeritlerinde su ihtiyacını karşılamak ve mevcut kaynaklar üzerindeki baskıyı azaltmak adına iki ana tesis planlandı: Kumbağ için 2 bin metreküplük bir deniz suyu arıtma tesisi ile Marmaraereğlisi için 10 bin metreküplük bir tesis. Yüceer, projelerin ilgili bakanlıklara onay için gönderildiğini ve gelecek yanıtlara göre uygulamaya geçileceğini belirtti.

Hazırlanan deniz suyu arıtma projelerinin hayata geçirilmesiyle, özellikle yaz aylarında artan talebin karşılanması ve mevcut içme suyu kaynakları ile altyapı üzerindeki baskının azaltılması amaçlanıyor.

TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI CANDAN YÜCEER BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI CANDAN YÜCEER BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI CANDAN YÜCEER BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

Yazar
EDİTÖR

Elif Çelik

Selam! Ben Elif Çelik, 22 yaşındayım ve Bursa'dan bağlanıyorum. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin en genciyim, yeni mezun oldum. Enerjim süper! Sosyal medya trendleri, sokak röportajları ve gençliğin nabzını tutan konular bende. Bu işe bayılıyorum!