DOLAR
37,95 0,07%
EURO
43,14 0%
ALTIN
4.074,57 0%
BITCOIN
3.234.288,55 -0,85%

Tebbun ve Macron, Cezayir-Fransa Diyaloğunu Sürdürmek İçin Anlaştı

Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron, iki ülkedeki gerilimleri ele almak üzere telefonda görüştü ve diyaloğu sürdürme kararı aldılar.

Yayın Tarihi: 01.04.2025 07:35
Güncelleme Tarihi: 01.04.2025 07:35

Tebbun ve Macron, Cezayir-Fransa Diyaloğunu Sürdürmek İçin Anlaştı

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yaptıkları telefon görüşmesinde, Ağustos 2022'de yayımlanan "Cezayir Deklarasyonu" temelinde iki ülke arasındaki diyaloğu sürdürme isteklerini yineledi.

Cezayir Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Macron, telefonda görüştüğü Tebbun ve Cezayir halkının Ramazan Bayramı'nı tebrik etti. Görüşmede, ikili ilişkilerdeki son aylarda biriken gerilimler ve işbirliği alanları ele alındı.

Liderler ayrıca yakın zamanda yüz yüze görüşme kararı aldı. İki lider, güvenlik ve göç konularında işbirliğinin derhal yeniden başlaması gerektiğini vurgularken, Avrupa, Akdeniz ve Afrika’daki ortak stratejik çıkarlar doğrultusunda eşit ortaklık temelinde diyaloğa devam etme konusunda anlaştı.

Macron, Fransa’nın Cezayir’deki sömürge dönemine dair suçlarını kademeli olarak kabul etme politikasını sürdürüyor. 1961 Paris Katliamı, bu bağlamda Fransa tarihinin "kara lekelerinden" biri olarak değerlendiriliyor.

Paris’te 17 Ekim 1961 tarihinde yaşanan olayda, Cezayir'in bağımsızlık mücadelesine destek için düzenlenen barışçıl gösteride, polis müdahalesinde 300’den fazla Cezayirli hayatını kaybetmiştir. Bu olayla ilgili herhangi bir adli soruşturmanın başlatılmaması, Fransa’da hâlâ tartışma yaratmaktadır.

Macron, 16 Ekim 2021'de, Paris’te dönemin Polis Müdürü Maurice Papon'un yetkisi altında işlenen suçların affedilemez olduğunu belirtti. Ayrıca, 27 Ağustos 2022'de Cezayir'e düzenlediği ziyarette, iki ülke arasında çeşitli sektörlerde 6 işbirliği anlaşması imzalanmış ve "Yenilenmiş Ortaklık İçin Cezayir Deklarasyonu" oluşturulmuştur.

Tebbun ve Macron'un, sömürge dönemi tarihi dosyalarını çözmek için ortak tarihçiler komisyonu oluşturmayı kabul ettikleri de ifade edilmiştir.

Cezayir ile Fransa arasındaki ilişkiler son yıllarda gergin seyretmektedir. Fransa'nın, Fas'ın Batı Sahra bölgesindeki özerklik planına destek vermesi, Cezayir ile ilişkileri germiştir. Cezayir, Temmuz 2024'te bu duruma tepki olarak Paris'teki büyükelçisini geri çekmiştir.

İki ülke arasındaki Batı Sahra dışındaki çözüm bekleyen diğer tarihi sorunlar arasında; Cezayir arşivinin iade edilmemesi, Paris'teki İnsan Müzesi'nde sergilenen halk devrimi liderlerinin kafatasları ve Fransa'nın nükleer denemelerinin kurbanları için tazminat ödenmesi yer almaktadır.