Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,21 -0,22%
EURO
35,12 -0,22%
ALTIN
2.492,01 1,55%

TCMB'den 2 önemli enflasyon adımı! Sadeleşme kararı geldi

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) menkul kıymet tesisine dair dair düzenlemenin yakında sonlandırmayı planladığını aktarırken, kredi kartı faizlerinde yapılan yükselişle birlikte iç talebi azaltma adımları atılıyor.

Yayın Tarihi: 06.04.2024 13:36
Güncelleme Tarihi: 06.04.2024 13:36

TCMB'den 2 önemli enflasyon adımı! Sadeleşme kararı geldi

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan yeni bir duyuruda menkul kıymet tesisine ilişkin oranda değişiklik yaptı! 

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası,  menkul kıymet tesisine ilişkin yükümlülüklerde uygulanan oranı yüzde 4’ten yüzde 1’e düşürmeye karar verdi. Ayrıca, kredilerdeki büyümemeye göre menkul kıymet tesis edilmesine dair uygulamanın sonlandırılması kararı da verildi. Böylelikle Merkez Bankası'nın menkul kıymet tesisine dair düzenlemenin yakında sonlandırmayı planladığı netleşmiş oldu. 

Sadeleşmeye ilişkin duyuru yapan TCMB, makroihtiyati politikalara da dikkat çekti. Finansal sistemin istikrarını sağlamak adına uygulanan sadeleşmenin devam ettiği aktarıldı. Daha sonra ise kredi kartı faizlerinde yapılan artışla birlikte TCMB'nin enflasyonist baskıyı azaltmaya yönelik adımı dikkat çekti. 

Kredi kartı faizlerinde düzenleme 

Öte yandan kredi kartı işlemlerinde uygulanan aylık azami faiz oranı da yüzde 3.66’dan yüzde 4.25’e çıkarıldı. Aylık referans orana 55 baz puan eklenerek uygulanan aylık azami akdi faize yeni bir güncelleme ile 114 baz puan eklenmesine karar verilirken, kredi kartı işlemlerinde faiz oranları da artış göstermeye devam ediyor. 

Kredi kartı faizlerindeki bu yükseliş ise dolaylı yoldan ipotek, otomobil ve ihtiyaç kredilerinde de faizlerini yükseltmesi bekleniyor. Bunun da yine TCMB’nin kredi ve iç talebi düşürerek enflasyonist baskıyı azaltmak için attığı bir adım olduğu düşünülüyor.