DOLAR
42,69 -0,23%
EURO
50,12 0,09%
ALTIN
5.923,56 -1,22%
BITCOIN
3.933.812,47 -0,66%

TCMB Başkanı Karahan, Enflasyon Hedeflerini Açıkladı

TCMB Başkanı Fatih Karahan, Eskişehir'de düzenlediği sunumda yıl sonu enflasyon hedefini yüzde 21 olarak belirtti.

Yayın Tarihi: 17.01.2025 20:16
Güncelleme Tarihi: 17.01.2025 20:16

TCMB Başkanı Karahan, Enflasyon Hedeflerini Açıkladı

Karahan'dan Enflasyon Açıklaması

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Eskişehir'de iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine "Para Politikası ve Makroekonomik Görünüm" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda, sene sonunda enflasyonun yüzde 21'e gerilemesinin hedeflendiği vurgulandı.

Karahan, alınan tedbirlerle enflasyon artışının önüne geçildiğini ve Haziran 2024 itibarıyla dezenflasyon sürecinin başlayacağını söyledi. Ayrıca, risk primindeki gerilemenin yurt dışı faiz yükünü yıllık 7 milyar dolar azalttığını açıkladı.

Sıkı Para Politikasının Önemi

Özellikle sıkı para politikası uygulamasının enflasyon beklentileri üzerinde olumlu etkiler yarattığını belirten Karahan, aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlanana dek bu duruşun sürdürüleceğini ifade etti.

Karahan, politika faizinin seviyesinin, enflasyon verileri ve beklentileri göz önünde bulundurularak belirleneceğini de ekledi.

Reel Sektörle İş Birliği

TCMB'nin reel sektörle güçlü bir iletişimi olduğunu belirten Karahan, 2013 yılından bu yana yurt genelinde düzenlenen firma görüşmeleri aracılığıyla 2024 yılı içinde 500, son 5 yılda ise toplamda 2,321 firma ile görüşüldüğünü belirtti.

Görüşmelerden elde edilen bilgilerin karar alma süreçlerinde önemli rol oynadığını ifade eden Karahan, bu bilgilerin konjonktürel ve yapısal sorunlar hakkında bilgi sağlamada kullanıldığını dile getirdi.

Fiyat İstikrarı ve Yatırım Ortamı

Fiyat istikrarının sürdürülebilir büyüme için kritik olduğunu vurgulayan Karahan, "Fiyat istikrarı, yatırım ve üretim ortamını iyileştirir." dedi. Ayrıca, enflasyonun talepte dengelenme ve fiyatlama davranışlarındaki iyileşmeler ile düşeceğini belirtti.

Para Girişi ve İhracat Artışı

Karahan, Mayıs 2023 - Ocak 2025 döneminde rezervlerin 115 milyar dolar arttığını ve bu artışın yurt içi kaynaklı olduğunu ifade etti. Cari açıktaki düşüşün dış finansman ihtiyacını 48 milyar dolar azalttığını belirtti.

Kur korumalı mevduatta azalışın devam ettiğini ve TL talebinin güçlü olduğunu belirten Karahan, "Kaynak girişi artarken faiz maliyeti azalmaktadır." dedi. İhracatın artarken, ithalatın azaldığına da dikkat çekti.

Küresel ticaretin toparlandığını ama zayıf seyrettiğini kaydeden Karahan, Avrupa'daki mal ithalatının azalmasının Türkiye için pazar payının artması anlamına geldiğini ifade etti.

Sonuç

Fatih Karahan, sanayi üretiminde son yıllarda yatay seyir gözlemlendiğini ve reeskont kredisi gibi desteklerin KOBİ'ler dahil olmak üzere tüm sektörlerde yaygınlaştırıldığını açıkladı.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı