DOLAR
42,6 -0,06%
EURO
49,69 -0,28%
ALTIN
5.745,9 0,31%
BITCOIN
3.942.958,23 0,51%

TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu Sağlık Teması Üzerine Toplandı

TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu, sağlık temasıyla toplantı düzenleyerek yapay zeka zirvesi planlarını açıkladı.

Yayın Tarihi: 26.02.2025 00:28
Güncelleme Tarihi: 26.02.2025 00:28

TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu Sağlık Teması Üzerine Toplandı

TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu Sağlık Teması Üzerine Toplandı

TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu, başkanlığını AK Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez'in üstlendiği bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un himayesinde düzenlenecek olan 'yapay zeka zirvesi' hakkında bilgiler paylaşıldı. Dönmez, bu zirvenin Meclis tarihi açısından bir ilk olduğunu vurguladı.

Yapay Zeka Zirvesi Planı

Dönmez, sağlık temasıyla başlayan toplantının ardından gelecekte eğitim, tarım ve ticaret gibi konuların da ele alınacağını belirtti. Zirvenin muhtemelen Mayıs ayının ilk yarısında gerçekleştirileceğini ifade ederek, etkinlikte 'siyaset ve yapay zeka' konulu ilk panelin olmasını arzu ettiklerini söyledi.

Sağlık Bilgi Sistemleri Sunumu

Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Özgür Sezer, komisyona yaptığı sunumda çeşitli projelere değindi. Sezer, Ulusal Mamografi Projesi ile yüksek riskli hastaların önceden tespit edilerek radyoloji merkezlerine yönlendirildiğini anlattı. Bu sistemle okuma süresinin %92 oranında azaldığına dikkat çekti.

Komisyonun bir diğer gündem maddesi ise yapay zeka uygulamaları oldu. Sezer, Sağlık Bakanlığının 'NeyimVar' projesiyle vatandaşların sağlık durumlarını belirleyerek doğru branş eşleştirmesi yaptıklarını ifade etti. Ayrıca, diş röntgen filmleri üzerinden erken teşhis yapmaya yönelik bir çalışmanın sürdüğünü belirtti.

Riskli Gebelikler ve Sağlık Analizleri

Sezer, yapay zeka kullanılarak anne bebek ölümlerini azaltmaya yönelik çalışmalarını paylaştı. Ayrıca, Beyin Ölümü projeleri ile organ nakli süreçlerinin hızlandırılacağını ifade etti.

Yapay Zekanın Sağlık Sektöründeki Yeri

Komisyonda, Prof. Dr. Hakkı Muammer Karakaş, Türkiye'nin MRI ve BT açısından yüksek bir kullanıcı oranına sahip olduğunu belirtti. Yanlış ve gereksiz istemlere ilişkin veriler sunan Karakaş, yapay zekayla dördüncü ve beşinci seviyeye ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Yapay Zeka ve Ekonomik Değişimler

AK Parti İstanbul Milletvekili Halit Yerebakan, yapay zekanın toplumsal yapıyı değiştirdiğini belirterek, sağlık sektöründeki projelerin ve teknolojilerin önemine değindi. Ayrıca, yaşlı bakım merkezlerinde robotların kullanılmasının gerekliliğini ifade etti.

Sonuç

Yapılan sunumların ardından Dönmez, komisionun çalışmalarının devam edeceğini ve yapay zeka alanındaki yeniliklerin Türkiye’nin sağlık sistemine entegre edilmesi için çabaların süreceğini duyurdu. İlgili uzmanların katılacağı zirve ile birlikte, yapay zeka ve sağlık alanındaki yenilikçi uygulamaların Türkiye'deki potansiyelinin daha iyi analiz edilmesi hedefleniyor.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı