Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

TBMM hareketlenmeye başladı! Şimdi sıra emekli tavan zam açıklamasında! O tarih verildi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasını yapacağı emekli maaş zammı için de ortalıklarda farklı tarihler bulunuyor. Ancak bu ay emekli maaş ödeme tarihlerine kadar rakamın netleşmesi gerekiyor.

Yayın Tarihi: 05.01.2024 10:19
Güncelleme Tarihi: 05.01.2024 12:07

TBMM hareketlenmeye başladı! Şimdi sıra emekli tavan zam açıklamasında! O tarih verildi!

Asgari ücret ve emekli zammının açıklanması sonrasında gözler emekli maaş açıklaması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çevrildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasını yapacağı emekli maaş zammı için de ortalıklarda farklı tarihler bulunuyor. Kimi uzmanlar zam oranlarının önümüzdeki hafta açıklanacağını beklediklerini vurgularken, kimileri de açıklama yapılsa da Şubat ayında kallavi bir artış olabileceğine dikkat çekiyor.

Milyonlarca emeklinin yeni yıl zammını şekillendiren TÜİK aralık ayı enflasyonunun açıklanması ile 6 aylık enflasyon rakamları gün yüzüne çıkmış oldu. Bu sayede emekliye yapılacak olan zammın en sade hali ortaya çıktı. 4 A ve 4B'liye en az yüzde 37.57 zam yapılacak. Bu rakam sadece 6 aylık enflasyon zammı olarak sunulmuş bulunuyor. 

zam

 Emekinin alım gücünün artması amacıyla refah payı zammının yapılıp yapılmayacağı konusunda şekillenmeye başlayan gelişmeler mevcut. Ocak ayının ilk çeyreğinde açıklanmayacak olan zammı, 2. çeyrek bitmeden meclise gireceği tahminleri yapılıyor. Bu kapsamda emekli zammının önümüzdeki hafta içerisinde netleşmesi bekleniyor.

EMEKLİYE REFAH PAYI EKLEMESİ

Emekli maaşlarının asgari ücret ve memur maaşı gibi yüzde 50'ye yakın bir civarda açıklanma ihtimali uzman ekonomistler tarafından sunuluyor. Öyle ki en düşük emekli maaşının 12.500 TL olma ihtimali de yavaş yavaş şekilleniyor. Uzun süredir emekli maaşlarına enflasyona ek olarak refah payı zammının verileceği tahmin edilirken, b kapsamda 2024'ün ilk yarısı için emekli maaşının yüzde 50- 60 aralığında zam alacağı tahmin ediliyor.

EMEKLİ MAAŞI ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA AÇIKLANACAK

Emekli maaşının önümüzdeki hafta şekilleneceği ve akabinde de meclise sunulacağı tahmn ediliyor. Öyle ki 4A ve 4B'li Ocak ayının 17'si gelmeden zamlı maaşlarını almaya başlayacak. O tarihe kadar meclise sunulup onay alınması gerekiyor.