TBMM Genel Kurulunda Muhalefet Partilerinin Grup Önerileri Reddedildi

Saadet Partisi, İYİ Parti, DEM Parti ve CHP'nin grup önerileri TBMM Genel Kurulunda kabul edilmedi. Sağlık sorunları öne çıktı.

Yayın Tarihi: 08.01.2025 18:53
Güncelleme Tarihi: 08.01.2025 18:53

TBMM Genel Kurulunda Muhalefet Partilerinin Grup Önerileri Reddedildi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda, muhalefet partileri tarafından sunulan grup önerileri kabul edilmedi. Saadet Partisi, İYİ Parti, DEM Parti ve CHP temsilcilerinin gündeme ilişkin önerileri ayrı ayrı görüşüldü.

Saadet Partisi'nin gündemindeki öneri, "Aile hekimliği" konusuydu. Partinin Grup Başkanvekili Bülent Kaya, Türkiye'deki aile sağlığı merkezlerinin sağlık sisteminin %40'ını karşıladığını belirtti. Kaya, aile hekimlerinin %15 oranında çalıştığını ve bu hekimlerin, sağlık hizmetlerinin ağırlığını taşıdıklarını vurguladı.

Kaya, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin aile hekimlerinin iş güvencelerini zayıflatıp maaşlarını belirsiz hale getirdiğini ifade etti. Ayrıca, aile hekimlerinin zaman zaman iş bırakma eylemleri yaptığını, hükümetin bu sorunları görmezden geldiğini savundu.

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burahettin Kocamaz, aile hekimlerinin taleplerinin tamamen hasta memnuniyetine yönelik olduğunu belirtti ve birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziksel ve tıbbi donanımının tamamen kamu tarafından sağlanması gerektiğini savundu.

DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Kocaeli'deki devlet hastanesi ihtiyacına dikkat çekti ve buna bağlı olarak vatandaşların özel hastanelere yöneldiğini anlattı.

CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğ Ertuğrul, hem hastaların sağlık hizmetlerine erişiminde hem de sağlık çalışanlarına yönelik ciddi sorunlar olduğunu dile getirdi. Sağlık Bakanlığı'nın bütçesinin koruyucu sağlık hizmetlerine değil, tedavi edici hizmetlere ayrıldığını belirtirken, aşırı iş yükleri ve gelir kayıplarının sağlık emekçilerini zor durumda bıraktığını ifade etti.

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hasan Arslan, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin, daha çok zaman ayrılması gereken hasta gruplarına odaklanmayı hedeflediğini söyledi ve yönetmelikte aile hekimlerinin sorunlarına dair değişiklikler yapılacağını duyurdu.

Yapılan oylamalarda, muhalefet partilerinin grup önerileri reddedildi. Ayrıca, Genel Kurulda Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile birlikte bazı kanun değişikliklerinin görüşmelerine geçildi.

Yine, Yapay Zeka Araştırma Komisyonu ve Çocuklara Karşı Şiddet ve İstismarı Araştırma Komisyonu üyeliklerine Sema Silkin Ün ve Serap Yazıcı Özbudun seçildi.