TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis'in Bütçe Görüşmelerinde Konuştu
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, meclisin 2025 yılı bütçesine ilişkin milletvekillerinin sorularını yanıtladı ve anayasa konusundaki düşüncelerini paylaştı.
Anayasa Taslağı Yok, Sürecin Şeffaf Yürütülmesi Önemli
Kurtulmuş, "Meclis Başkanı'nın elinde bir madde bile hazırlanmış anayasa metni yoktur. Ben bugüne kadar, sürecin daha sağlıklı yürütülebilmesi için anayasanın maddeleri ile ilgili tartışmanın dışında kalmayı tercih ettim," dedi.
Yaralayıcı Dil Kullanımına Dikkat Edilmeli
Kurtulmuş, yazılı soru önergelerinde kaba ve yaralayıcı bir dil bulunduğunda o önergelerin sahiplerine iade edildiğini belirtti.
Yeni Anayasa İhtiyacı
Kurtulmuş, 28. Dönem milletvekillerinin en büyük katkılarından birinin yeni anayasa için gayret sarf etmeleri olduğunu vurguladı. "Halkın beklentilerini karşılayacak bir anayasa yapmak Meclis'in vazifesidir," ifadesini kullandı.
Demokratik ve Katılımcı Bir Yaklaşım
Kurtulmuş, yeni anayasanın demokratik, katılımcı ve kapsayıcı olması gerektiğine dikkat çekerek," Anayasa konusunda ön yargısız bir tartışma ortamı oluşturmalıyız," dedi.
Geçmişin Etkileri ve Toplumsal Talepler
Kurtulmuş, 12 Eylül darbe anayasasının hala etkisini sürdürdüğünü belirterek, bu ruhun metinlerden çıkarılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Cumhuriyetin kurucu değerleriyle halkın büyük bir çoğunluğunun herhangi bir zımni problemi bulunmadığını ifade etti.
Yeni Bir Başlangıç Fırsatı
Kurtulmuş, anayasa konusunun Türkiye için yeni bir başlangıç fırsatı sunduğunu belirtti ve 600 milletvekilinin sorumluluğu ile toplumsal talepleri karşılayacak bir sürecin gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.
Sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmesi ve her fikrin demokratik bir ortamda tartışılması gerektiğini tekrarlayan Kurtulmuş, anayasa meselesinin Türkiye'nin geleceği açısından kritik önem taşıdığını ifade etti.