Bist 100
10.739,57 0%
DOLAR
32,19 0,03%
EURO
35 -0,03%

TBMM Başkanı ile And Parlamentosu Başkanı Reyes görüşme yaptı

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, And Parlamentosu Başkanı Cristine Reyes ile Gazze'de yaşanan insanlık dramını görüştü.

Yayın Tarihi: 30.04.2024 16:40
Güncelleme Tarihi: 30.04.2024 16:40

TBMM Başkanı ile And Parlamentosu Başkanı Reyes görüşme yaptı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, İsrail’in işlediği insanlık suçuna karşı dünyanın dört bir yanında protestoların arttığını artırdı. Siyasetçilere büyük bir sorumluluğun düştüğünü ifade eden Numan Kurtulmuş, And Parlamentosu Başkanı Cristina Reyes ile görüştü. 

And Dağları bölgesinde kurulu And Topluluğu’na bağlı Şili, Kolombiya, Bolivya, Ekvator, Peru gibi ülkelerin üye olduğu And Parlamentosu’nun Başkanı Reyes, Kurtulmuş’a bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyareti sırasında Reyes ile Kurtulmuş, bölgede adil ve kalıcı barış sürecine dair konuları ele aldı. And Parlamentosu ile yakından ilişkili olduklarını ifade eden Kurtulmuş, Reyes’i TBMM’de ağırlamaktan keyif duyduklarını dile getirdi. Türkiye’de son dönemlerde dünya ülkeleri ile diplomatik ilişkilerin kuvvetlendiğini kaydeden Kurtulmuş, kültürel diploması kurumlarında işbirliği geliştirdiklerini de ifade etti. 

And ülkeleriyle gelecekteki süreçte ilişkileri güçlendirme arzusunda olduklarını belirten Kurtulmuş, Gazze başta olmak üzere Filistin topraklarına yönelik ağır insanlık suçu işlendiğini vurguladı. Kadın ve çocukların hayatlarını kaybettiklerini vurgulayan Kurtulmuş, vicdan sahibi insanların protestolarını artırdığını kaydetti. Burada da siyasilere durumu düzeltme sorumluluğunun düştüğünü belirtti. 

İsrail’in Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Adalet Divanı kurallarına uymadığını söyleyen Kurtulmuş, Gazze’de dünya sisteminin de değişmesi gerektiğini gösteren ibareler olduğunu ifade etti. Türkiye’nin bu noktada önemli bir rol oynadığını söyleyen Kurtulmuş, bundan memnuniyet duyduklarını kaydetti. Türkiye’nin birçok farklı kültüre sahip olduğunu kaydeden TBMM Başkanı’nın yanı sıra Reyes de Latin Amerika ülkeleri ve Türkiye arasında işbirliğinin gelişmesini hedeflediklerini ekledi.