Yüksel: UCM'nin Tutuklama Emirleri Taraf Ülkelerin Yükümlülüğünde
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından çıkan tutuklama emirleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. UCM, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında, Gazze'de işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan ötürü tutuklama emri çıkardığını belirtmiştir.
Yüksel, yaptığı yazılı açıklamada, UCM'nin, 8 Ekim 2023 ile 20 Mayıs 2024 tarihleri arasında işlenen suçlarla ilgili olarak Netanyahu ve Gallant hakkında makul gerekçelere sahip olduğuna karar verdiğini kaydetti. Kararın, her iki şüphelinin Gazze'deki sivil halka yönelik hayati malzemelerin ulaştırılmasını kasıtlı olarak engellediklerini vurguladığını belirtti.
Yüksel ayrıca, UCM'nin kararda, Netanyahu ve Gallant’ın sivil halkı korumak için gerekli önlemleri almadığına da yer verildiğini ifade etti. Yüksel, UCM'nin çıkardığı tutuklama emirlerinin uygulanmasının, Roma Statüsü'nün 86. ve 87. maddeleri gereğince taraf ülkelerin yükümlülüğünde olduğunu belirtti. Ayrıca, Statünün 89. maddesi uyarınca, Netanyahu ve Gallant'ın UCM'ye taraf olan herhangi bir ülkeye seyahat etmeleri durumunda, o ülkenin yetkili makamlarının bu kişileri tutuklayarak Lahey'deki mahkemeye teslim etmesi gerektiğini dile getirdi.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.