Taşucu'da 76 metrede karşılaşma: üç köpek balığı ve kayıp 60 bin liralık olta

Mersin Taşucu açıklarında 76 metrede yapılan aramada, 60 bin liralık oltasını kaybeden amatör için yapılan su altı görüntülemede üç köpek balığı görüldü; görüş zayıftı.

Yayın Tarihi: 08.09.2026 10:50
Güncelleme Tarihi: 08.09.2026 11:07

Taşucu'da 76 metrede karşılaşma: üç köpek balığı ve kayıp 60 bin liralık olta

aramanın seyri:

Mersin Taşucu açıklarında gerçekleştirilen su altı araması, hem kayıp oltayı bulma çabasını hem de derinlikteki zorlu koşulları gözler önüne serdi. Olay, amatör balıkçı Özkan'ın kamış tutucudaki oltaya istemeden çarpması sonucu yaklaşık 60 bin TL değerindeki olta takımını denize düşürmesiyle başladı. Yardım çağrısı üzerine su altı görüntüleme uzmanı Serhat Çığgın Antalya'dan gelerek aynı gece bölgede çalışma başlattı.

Arama, yaklaşık 76 metre derinlikte ve balık çiftliklerinin bulunduğu bir hatta yoğunlaştı. Çalışmada kullanılan iki farklı su altı görüntüleme cihazı bulunuyordu; birinin kablosu 300 metre, diğerinin ise 100 metre uzunluğundaydı.

cihazların takılması ve görüş koşulları:

İlk cihaz, bölgedeki balık çiftliğine ait taban halatlarından birine takılarak hareket edemez hale geldi. Çığgın, cihaz halata takıldıktan sonra müdahale edemediğini ve bu nedenle ikinci cihazla görüntülemeye devam ettiğini belirtti. İkinci cihazın kablosunun daha kısa olması nedeniyle ekip yalnızca görüntü alabilmiş, müdahale imkânı sınırlı kalmıştır.

Çalışma bölgesi uzun süreli yemleme faaliyetleri ve çiftliklerden kaynaklanan organik atık birikimi nedeniyle deniz tabanında tortu oluşumuna sahne oluyor. Bu yüzden 46–76 metre aralığında görüş mesafesinin oldukça düşük olduğu bildirildi; görüntüler bulanik ve lokal izleme ile sınırlı kaldı.

köpek balıklarıyla karşılaşma ve tür değerlendirmesi:

İkinci cihazla yapılan görüntülemede, farklı noktalarda ilerleyen toplam 3 köpek balığı kaydedildi. Hayvanlar arama sırasında herhangi bir saldırgan davranış göstermedi ancak Çığgın en büyük endişesinin cihazın kablosuna verilebilecek olası zarar olduğunu vurguladı. Cihazın kablosunun 100 metre olması ve bölgedeki halat riskleri, arama ve kurtarma operasyonunu kısıtlayan unsurlar olarak öne çıktı.

Görüntülerdeki tür için uzmanlar, muhtemel aday olarak kum köpek balığı (Carcharhinus plumbeus)'ı işaret ediyor. Bu türün ilk sırt yüzgecinin belirgin büyüklüğü, bölgedeki dağılımı ve Mersin Körfezi–Silifke–Taşucu hattında yürütülen bilimsel çalışmalara uygunluğu nedeniyle olası tür tespiti olarak değerlendirildi. Ayrıca Mersin Üniversitesi'nin 2026 yılında Taşucu'nda düzenlediği "Silifke'nin Köpekbalıkları" çalıştayında bölgedeki kum köpek balığı araştırmaları gündeme gelmişti.

Sonuç olarak, oltayı arama çalışması hem ekipman açısından hem de su altı koşulları nedeniyle zorluklar içerdi; kayıp oltanın akıbeti ve ekipman hasarıyla ilgili işlemler devam ediyor. Görüntüler, bölgedeki deniz ekolojisi ve balık çiftliklerinin su altı ortamına etkileri bakımından da dikkat çekici veriler sundu.

MERSİN'DE 76 METRE DERİNLİKTE YAPILAN SU ALTI ARAMASINDA 3 KÖPEK BALIĞI GÖRÜNTÜLENDİ.

MERSİN'DE 76 METRE DERİNLİKTE YAPILAN SU ALTI ARAMASINDA 3 KÖPEK BALIĞI GÖRÜNTÜLENDİ.

Yazar
EDİTÖR

Ahmet Demir

Ben Ahmet Demir, 30 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin 'son dakika' uzmanıyım diyebilirsiniz. Kriz anları benim işim. En stresli anlarda soğukkanlılığımı korurum ve en hızlı, en doğru bilgiyi almak için uğraşırım. Pratik çözümler benden sorulur.