DOLAR
42,8 -0,02%
EURO
50,26 -0,19%
ALTIN
6.067,08 -1,58%
BITCOIN
3.826.543,98 -1,3%

Tarsus’un yöresel lezzetleri kayıt altına alındı: Fındık lahmacun ve kaynar içeceği tarifleri belgelendi

TADEKA’nın 'Tarsusi Yöresel Yemek Hikayeleri' projesiyle Tarsus fındık lahmacunu ve kaynar içeceğinin tarifleri usta ellerde yapılarak kayıt altına alındı.

Yayın Tarihi: 22.12.2025 10:31
Güncelleme Tarihi: 22.12.2025 10:31

Tarsus’un yöresel lezzetleri kayıt altına alındı: Fındık lahmacun ve kaynar içeceği tarifleri belgelendi

Tarsus’un yöresel lezzetleri kayıt altına alındı

Mersin Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Tarsus’a Değer Katanlar Kurulu (TADEKA) tarafından yürütülen Tarsusi Yöresel Yemek Hikayeleri projesi kapsamında, Tarsus’a özgü fındık lahmacun ve yöresel kaynar içeceği usta ellerde hazırlanıp tarifleriyle kayıt altına alındı.

Projenin kapsamı ve amaçları

TADEKA Turizm ve Gastronomi Kurulu, Tarsus’un tarihsel mirasını gelecek kuşaklara aktarmayı hedefleyen çalışmaları sürdürüyor. Kurul daha önce analı-kızlı, lahana sarması, vardabit, humus, kokulu çörek ve Çamalan çöreği gibi yöresel lezzetlerin belli tariflerle hazırlanıp belgelendiği programlar düzenlemişti. Projenin amacı, Tarsus’un köklü gastronomisini görünür kılmak ve tariflerin standardize edilerek korunmasını sağlamaktır.

Uygulamalı kayıt çalışması: Ustalar sahada

Program, TADEKA’nın tarihi hizmet binasının bahçesinde gerçekleştirildi. Tarsus fındık lahmacununun tanıtımında büyük katkısı olan Murat Gül ile Kırkkaşık Bedesteni'nde 15 yıldır baharatlarla kaynar hazırlayan Serpil Demir uygulamalı sunumlar yaptı. Murat Gül, hamur hazırlanmasından lahmacun içinin hazırlanmasına kadar her aşamayı adım adım anlattı ve daha sonra kendi fırınında tepsilere dizilen lahmacunları pişirdi.

Serpil Demir ise bölgeye özgü yerini anlatarak 7 çeşit baharattan oluşan kaynarın yapımını gösterdi. Her iki hazırlık süreci de tariflerin doğru biçimde belgelenmesi amacıyla kayıt altına alındı.

Yerel aktörlerin değerlendirmeleri

TADEKA Turizm ve Gastronomi Kurulu Sözcüsü Murat Topçuoğlu, projenin verimli şekilde ilerlediğini belirterek, "Bu hafta ‘Yöresel Yemek Hikayeleri’ projemizde kaynar ve Tarsus fındık lahmacununu ele aldık. Daha önce analı-kızlı, Çamalan çöreği ve humus yapmıştık" dedi. Topçuoğlu, Tarsus’un 10 bin yıllık medeniyet birikimine dayanan özgün bir gastronomiye sahip olduğunu vurgulayarak, "Amacımız bu gastronomiyi tüm Türkiye’ye, hatta dünyaya tanıtmak ve duyurmak. Ben bu konuda başta Başkanımız Vahap Seçer olmak üzere, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

30 yıldır baba mesleğini sürdüren fırıncı Murat Gül, çalışmadan memnuniyet duyduğunu belirterek tanıtımların müşteri portföylerini genişlettiğini ve dükkanlarını büyütmelerine katkı sağladığını söyledi. Gül, Tarsus’a ait coğrafi işaretli ürünler dahil olmak üzere yerel ürünlerin tanıtımının önemine dikkat çekti.

Serpil Demir ise kaynar içeceğinin bir doğum şerbeti olduğuna ve yörede bir şifa kaynağı olarak görüldüğüne işaret ederek, "Kaynar yöresel bir damak tadı. Artık unutulmaya yüz tutmuştu; ben 15 yıldır bunu yaşatmaya karar verdim" dedi. Demir, Gastronomi Kurulu aracılığıyla bu tür eskimekte olan tatların belgelendiğini ifade etti.

TADEKA’nın uygulamalı kayıt çalışmaları, Tarsus’un yerel mutfak mirasını koruma ve tanıtma çabalarının somut bir adımı olarak öne çıkıyor; proje ilerleyen dönemde farklı yöresel yemeklerle sürdürülecek.

TARSUS’A ÖZGÜ FINDIK LAHMACUN VE KAYNAR İÇECEĞİ, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN ‘TARSUSİ YÖRESEL YEMEK...

TARSUS’A ÖZGÜ FINDIK LAHMACUN VE KAYNAR İÇECEĞİ, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN ‘TARSUSİ YÖRESEL YEMEK HİKAYELERİ’ PROJESİ KAPSAMINDA USTA ELLERDE YAPILARAK TARİFLERİYLE KAYIT ALTINA ALINDI.

TARSUS’A ÖZGÜ FINDIK LAHMACUN VE KAYNAR İÇECEĞİ, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN ‘TARSUSİ YÖRESEL YEMEK...

Yazar
EDİTÖR

Mehmet Yılmaz

Ben Mehmet Yılmaz, 28 yaşındayım. İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin hırslı araştırmacı gazetecisiyim. Masa başında durmayı sevmem; sahada, meclis koridorlarında, siyasi kulislerde gerçeklerin peşindeyim. İdealist biriyim ve işimi ciddiyetle yaparım.