İstanbul, gerek tarihi gerekse de yapısı ile yüzyıllardır ilgi odağı olmaktadır. Özellikle de tarihi yapısı ve mimarı İstanbul'un gerçek yüzünü ortya çıkarmaktadır. Yerebatan Sarnıcı da İstanbul geçmişini gün yüzüne çıkartan yapılardan biri olarak bilinmektedir. Peki Yerebatan Sarnıcı nerede? Yerebatan Sarnıcı girişi ve Yerebatan Sarnıcı giriş ücreti de ziyaretçi tarafından merak edilmektedir. Yerebatan Sarnıcı nerede? Yerebatan Sarnıcı bilet fiyatları ve tüm gizli kalmış detaylar sizlerle.
İstanbul'un tarihi ve zenginliğinin sebeplerinden olan Yerebatan Sarnıcı, Bizans İmparatoru 1. Justinianus tarafından inşa etmiştir. Yerebatan Sarnıcı 6. yüzyılda yapımı tamamlanmıştır. Yerebatan Sarnıcı nerede olduğu merakla araştırmaktadır. Ayasofya'nın güneybatısında yer alan bu muhteşem sarnıç, döneminde şehrin su ihtiyacını karşılamak amacıyla su kanalları bağlanmıştır. İstanbul Soğuk Çeşme Sokağında yer almaktadır.
YEREBATAN SARNICI ÖZELLİKLERİ
Yerebatan Sarnıcı, tuğladan inşa edilmiş dikdörtgen bir yapı olarak karşımıza çıkmaktadır. 8 metre uzunluğunda ve 64 metre boyunda olan sarnıç, 100.000 ton su depolama ile görevlidir. Yerebatan Sarnıcı'nın gizemli kalan en önemli özelliği ise içerisine 336 adet Mermer sütunun bulunmasıdır. Mimarinin tipi, yapıldığı malzeme bilinmemektedir. Yerebatan Sarnıcı her sütün 9 metre yüksekliği de 4. 80 metre aralık ile dizilmiş bulunmaktadır. Her sütunun başları farklı şekilde olmaktayken en gizemli ve en ilgi çekici bölümü sarnıcın en üst kesiminde yer alan iki sütunun özelliğidir. 2 Medusa başlığı bulunan bu sütunlar ters durma şekli ile dikkat çekmektedir bu Medusa başlarının neden orada olduğu bilinmezken yapısı da hala daha gizemini korumaktadır.
TARİHTE YEREBATAN SARNICI
Medusa tarihte yeraltı dünyasının dişi canavarı olan üç Gorgona'dan biridir. Üç kız kardeşten yılan başlı Medusa kendisine bakanları taşa çevirmekteydi. Rivayete göre ise tarihi yapıların korunması adına o dönemde Gorgona heykeli kullanılmaktaydı.
İstanbul'un fethinin akabinde şehirde su merkezi olarak kullanılan Yerebatan Sarnıcı, Osmanlıların kendi tesisatlarını kurması akabinde görünmezliğe itilmişti. Fransız Gezgin tarafından tekrardan inşa edilen Sarnıç 1985 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine girmiştir. Yere Batan Sarnıcı Müzesi günümüzde oldukça ziyaretçi toplamaktadır. Tarihi yarımadanın sütunlu mirası olarak orumlanan Yerebatan Sarnıcı İstanbul'da görülmesi gereken en önemli yapılardan biridir.
YEREBATAN SARNICI GİRİŞ ÜCRETİ
Yerebatan Sarnıcı giriş ücreti ziyaretçinin durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Geçtiğimiz aylarda restore edilen Yerebatan Sarnıcı'nın giriş ücreti de güncellenmiş bulunmaktadır.
09.00-18.30 saatleri arasında ücretlendirme
Yerli Ziyaretçi: 80 TL
Yabancı ziyaretçi: 450 TL
Öğrenci: 30
19.30-22.00 saatleri arasında ücretlendirme
Yerli Ziyaretçi: 250 TL
Yabancı ziyaretçi: 1.000 TL
Öğrenci: 100 TL
65 yaş üstü ziyaretçiler, çocuklar, engelliler ve refakatçileriYEREBATAN SARNICI'na bedava girebilmektedir. Neredeyse ülkemizdeki her müze ziyaretinde geçerli olan Müze Kart Yerebatan Sarnıcı girişinde geçerli olmamaktadır. Kredi kartı ya da nakit TL ile gelir sağlanmaktadır
YEREBATAN SARNICI ADRESİ
Yerebatan Cad. Alemdar Mah. 1/3 34410 Sultanahmet-Fatih/İSTANBUL
YEREBATAN SARNICI ZİYARET SAATLERİ
Yere bakan sağlıcanı ziyaret etmek isteyen vatandaş giriş saatlerini de merakla araştırıyorsun. Sabah 09:00 itibarıyla açılan Sarnıç 22,000'e kadar ziyaretçisinİ kabul ediyor. Resmi tatillerde ve dini bayramlarında sadece birinci gününde kapalı olan YEREBATAN SARNICI'nın telefon numarası ya da Yerebatan Sarnıcı Resmi Web Sitesi üzerinden gerekli bilgileri öğrenebilirsiniz