Bist 100
9.312,12 0%
DOLAR
31,01 0,3%
EURO
33,59 0,4%
ALTIN
2.018,7 0,33%

Tam ölçüsünde kaynana çatlatan haşhaşlı çörek tarifi açığa çıktı!

Tam ölçülü, kaynananızın deneyince kıskançlıktan çatlayacağı, kıyır kıyır haşhaşlı çörek tarifi açığa çıktı. Tam ölçüsü ve harika lezzeti ile denemeye değer tarif sizleri bekliyor...

Yayın Tarihi: 02.01.2024 09:58
Güncelleme Tarihi: 02.01.2024 09:58

Tam ölçüsünde kaynana çatlatan haşhaşlı çörek tarifi açığa çıktı!

Sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden birisi olan haşhaşlı çörek tarifi sizlerle! Lezzetli mi lezzetli, 1 saatte hazırlayacağınız 30 dakikada pişirceğiniz 6 - 8 kişilik bu tarif kaynananızı kıskançlığından çatlatacak. Masaların vazgeçilmez lezzetleri arasında olacak. İşte kaynana çatlatan, lezzetiyle herkesi büyüleyen haşhaşlı çörek tarifi...

HAŞHAŞLI ÇÖREK MALZEMELERİ

  • 2 su bardağı ölçüsünde ılık süt
  • 3 tepeleme yemek kaşığı ölçüsünde şeker
  • 1/2 (yarım) çay bardağı ölçüsünde sıvı yağ
  • 1 tane yumurta (Sarısı üzerine kullanılacak. Akını hamura katıyoruz)
  • 1 tatlı kaşığı ölçüsünde tuz
  • 1 paket kuru maya
  • 6 su bardağı ölçüsünde un (Kontrollü şekilde ekleyelim)

Hamurun arasına sürmek için;

  • 250 gram haşhaş ezmesi
  • 1 su bardağı ölçüsünden 2 parmak eksik sıvı yağ
  • 1 su bardağı ölçüsünde ceviz
  • 2 tatlı kaşığı ölçüsünde tepeleme şeker
  • Üzerine sürmek için;
  • 1 yumurtanın sarısı
  • 1 yemek kaşığı ölçüsünde süt
  • 1 yemek kaşığı ölçüsünde sıvı yağ

HAŞHAŞLI ÇÖREK

HAŞHAŞLI ÇÖREK TARİFİ

  • Ilık sütün içersine şeker ve kuru mayayı ekleyerek güzelce karıştırıyoruz. 
  • 15 dakika mayanın aktif hale gelmesi için bekletiyoruz.
  • Aktifleşen karışmamıza yumurta akını, sıvı yağı ve tuzumuzu ilave ediyoruz.
  • Daha sonra kontrollü bir şekilde un eklemesi yaparak ele yapışmayacak bir hamur elde etmeye çalışıyoruz. En az 10 dakikadan fazla yoğurmamız önemli. 
  • Hamurunuzun mayalanması için ise üzerini streçleyip yaklaşık olarak 1 saat boyunca oda sıcaklığına bekletiyoruz.
  • Haşhaş karışmamıza sıvı yağmızı ve cevizimizi ekledikten sonra homojen bir karışım haline getiriyoruz. 
  • Mayısalanmış olan hamurumuzu iki eşit parçaya bölerek bir merdane yardımıyla 50 santim çapında açıp içerisine hazırlamış olduğunuz haşhaşlı karışımını güzelce yayıyoruz.
  • Elimiz yardımıyla hamurumuzu biraz daha açtıktan sonra rulo şekline getirmek için sarıyoruz. 
  • Üç santim kalınlığında bıçak yardımıyla hamurumuzu kesip tepsimize dik şekilde yerleştirip, üzerini örtüp 15 dakika daha tepsi mayası için dinlendiriyoruz.
  • Son olarak üzerlerini yumurta sarısı, süt ve sıvı yağdan hazırladığımız karışımı sürerek önceden ısıtmış olduğumuz fırında kontrollü bir şekilde altı üstü kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Ortalama yarım saat yetecektir.