
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze Şeridi'ne elektrik tedarikini kesmesine sert tepki gösterdi. Bakanlık, bu eylemin Filistinlilere yönelik toplu cezalandırma uygulaması olduğunu belirtti.
Açıklamada, "Suudi Arabistan, işgalci İsrail makamlarının Gazze Şeridi'ne elektrik tedarikini keserek Filistinlilere yönelik toplu cezalandırma uygulamasını en güçlü şekilde kınadığını belirtir," denildi.
Ayrıca, İsrail'in uluslararası insancıl hukuka yönelik ihlallerinin kabul edilemez olduğu vurgulandı. Suudi Arabistan, uluslararası topluma, Gazze Şeridi'ne elektriğin ve insani yardımın derhal, koşulsuz ve kısıtlanmadan sağlanması için acil önlemler alma talebinde bulundu.
Gazze'deki elektrik tedarikinin durdurulması, özellikle arıtma tesisleri, fırınlar ve hastaneler için hayati önem taşıdığı ifade edildi. Deniz suyu arıtma tesislerinin çalışmaması, bölgedeki sivil halkın ekmek ve temiz suya erişimini tehlikeye atıyor.
İsrail, elektrik akımını durdurmasının yanı sıra jeneratörler için gerekli yakıtın girişini de engelleyerek, yerinden edilen yaklaşık 2 milyon Gazzelinin yaşadığı insani krizi daha da derinleştiriyor.
İsrail'in, Hamas ile sağlanan ateşkes ve esir takası anlaşmasının 42 günlük birinci aşamasının sona ermesinin ardından 2 Mart'tan itibaren Gazze Şeridi'ne insani yardımların girişini durdurma kararı aldığı belirtildi. İsrail Enerji Bakanı Eli Cohen de 9 Mart'ta, Gazze Şeridi'ne elektrik tedarikini derhal kesme kararı aldıklarını açıkladı.