Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Suudi Arabistan’dan Süper Kupa maçına ilişkin açıklama

Galatasaray ve Fenerbahçe arasında oynanması planlanan Süper Kupa maçı, Türk takımlarının Suudi Arabistan’ın kutsal değerlerine ve sembollerine saygısızlık ettiği gerekçesiyle ertelendi. Organizatör şirket Riyadh Season, olaya ilişkin açıklama yaptı.

Yayın Tarihi: 30.12.2023 10:34
Güncelleme Tarihi: 30.12.2023 10:34

Suudi Arabistan’dan Süper Kupa maçına ilişkin açıklama

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da 2023 Turkcell Süper Kupa maçını oynamak için giden Galatasaray ve Fenerbahçe, büyük bir skandala imza attı. Türk takımları, Suudi Arabistan’ın kutsal değerlerine ve sembollerine saygısızlık ettiği iddiasıyla maçtan men edildi. Maçın organizatörü olan ve Suudi Arabistan devletine bağlı bir kuruluş olan Riyadh Season, yaşanan olaylarla ilgili gece yarısı bir açıklama yaptı. Açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti'nin milli marşının çalınması ve Türkiye Cumhuriyeti'nin sahip olduğu statünün tanınması için stadyum içinde ve tribünlerde Türk bayraklarının sergilenmesi konusunda anlaşmaya vardık denildi.

NELER YAŞANDI?

Galatasaray ve Fenerbahçe, 2023 Turkcell Süper Kupa maçını oynamak için 29 Aralık 2023 tarihinde Riyad’a gitti. 

Maça saatler kala Riyad'da oynanacak olan Süper Kupa'da, Suudi yönetiminin Galatasaray ile Fenerbahçe'ye Atatürk pankartı, tişörtü ve İstiklal Marşı'na izin verilmeyeceği öne sürüldü.

Yasağı koyanın Suudi hükümeti olduğu iddia edildi. İki kulüp yasağın kaldırılmasını talep etti. Talepler karşılanmazsa takımlar sahaya çıkmama kararı aldı. Bu görüşme trafiği olumlu sonuçlanacak gibiydi ancak bir süre sonra konunun sonuçlanmadığı anlaşıldı. Kriz sürerken TFF ve kulüp başkanları görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşme sonrası önce kulüplerin maça çıkacağı açıklandı. 

TAKIMLAR OTELDEN ÇIKMADI

Ancak Atatürk tişörtleriyle ısınmaya çıkmak isteyen Fenerbahçe ve Galatasaray, kamp yaptığı otelden ayrılmadı. 

Yaşananların ardından Riyad'daki Süper Kupa finali iptal edildi ve ertelendi. 

maç

TİŞÖRT VE PANKARTA ONAY ÇIKMADI

Riyad'dan bildiren NTV Spor Müdürü Ali Dedeoğlu, İstiklal Marşı konusunda bir problem olmadığını ancak tişört ve pankarta onay çıkmadığını aktarmıştı. 

Galatasaray-Fenerbahçe Süper Kupa maçı için erteleme kararı - 1

TFF NE DEDİ?

TFF'den yapılan ilk açıklamada da maçın oynanacağı belirtilmiş ve, "Süper Kupa Maçı Türk Bayrağımız huzurunda, 100. Yıl Kutlama Etkinlikleriyle, Şehitlerimiz için saygı duruşuyla ve sanatçı Norm Ender’in okuyacağı İstiklal Marşımız ile başlayacaktır." denilmişti. 

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Milli Takımlardan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Altıntop ise "İstiklal Marşı ile ilgili taahhütname var. Suudiler bu taahhütnameye uymak zorunda." açıklamasını yapmıştı.

İPTAL KARARI DUYURULDU

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi ile Galatasaray Başkanı Dursun Özbek ve Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tartışmalı konularla ilgili toplantı yaptı.

TFF, Galatasaray ve Fenerbahçe, iptal edilen Süper Kupa finali için ortak açıklama yaptı.

 RİYADH SEASON’DAN AÇIKLAMA

Yaşanan olayların ardından maçın organizatörü olan ve Suudi Arabistan devletine bağlı bir kuruluş olan Riyadh Season, gece yarısı bir açıklama yaptı. 

Açıklamada, "Öncelikle, kardeşimiz Türkiye Cumhuriyeti ile çeşitli alanlardaki yakın ilişkilerimizden duyduğumuz gururu vurgulamak isteriz. Bunların arasında spor sahaları da vardır. Maçın, kapsamı dışında herhangi bir slogan olmaksızın spor yapılmasını gerektiren uluslararası futbol yönetmelikleri ve düzenlemelerine uygun olarak zamanında yapılmasını dört gözle bekliyorduk. Özellikle de bu konu maç öncesinde yapılan hazırlık toplantıları çerçevesinde belirtildi. Türkiye Futbol Federasyonu ile görüşüldüğü için ve uluslararası yönetmelikler, düzenlemeler uyarınca bu maç için yönetmeliklerin gerekliliklerine uyulması gerektiğini vurguladık. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti'nin milli marşının çalınması ve Türkiye Cumhuriyeti'nin sahip olduğu statünün tanınması için stadyum içinde ve tribünlerde Türk bayraklarının sergilenmesi konusunda anlaşmaya vardık. Bu anlaşmaya rağmen, iki takımın da anlaşmaya uymaması üzücü oldu ve bu da maçın yapılamamasına yol açtı." İfadelerine yer verildi.maç