Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı İsa Coşkun, süt üretiminde yaşanan artışın, bu alanda yeni tesislerin kurulmasına olanak sağlayabileceğini belirtti. Coşkun, "Ayrıca peynir, yoğurt, tereyağı, dondurma ve süt tozu gibi katma değerli ürünlerin üretimini teşvik edecektir." dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Kasım 2024'te 896 bin 257 ton olan ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı, Aralık ayı sonunda yüzde 5,2 artarak 942 bin 928 tona ulaştı. Bu dönemde içme sütü üretimi de yüzde 0,9 artışla 143 bin 604 tondan 144 bin 891 tona çıktı.
Toplanan inek sütü miktarı, Aralık 2024'te bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 7,9 artış gösterdi. Geçen yılın verileri ile kıyaslandığında ise toplam süt miktarı 11 milyon 233 bin 466 ton olarak kaydedildi.
Coşkun, toplanan inek sütü miktarındaki artışı değerlendirerek, damızlık ithal hayvanların gelişi, doğum oranındaki artış, elden çıkması gereken sağmal ineklerin kesilmemesi ve hayvan başına düşen verimin artmış olmasını bu artışın sebepleri olarak ifade etti.
Çiğ süt arzındaki artışta sürekliliğin sağlanabilmesi için üreticilerin geçimlerini sağlayacak kadar kazanabilmesi gerektiğine işaret eden Coşkun, Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanan referans çiğ süt fiyatlarının, üreticilerin bu süreçte varlığını devam ettirmesi açısından büyük önem taşıdığını belirtti.
Coşkun, "Çiğ süt arzının artması sektörümüz açısından oldukça olumlu olmakla birlikte, halen kayıt dışılığı yaklaşık yüzde 50 olan sektörde kontrolsüzlüğü getirmekte; sadece sanayi tarafından toplanan ve işlenen çiğ süt kontrol edilmektedir." dedi.
Okul Sütü gibi programların uygulanması, çocukların süt tüketimini artırması yanında, talep daralmalarını da önleyebilecektir. Coşkun, tüketicilerin alım gücünün iyileşmesinin süt ve süt ürünlerine olan talebi arttırabileceğini ifade etti.
Coşkun, artan süt üretimiyle birlikte uluslararası kalite standartlarına uyum sağlama gerekliliğinin de arttığını vurguladı. Bu durum, sektörde kalite kontrol mekanizmalarının gelişimine olanak tanıyacaktır. Coşkun, "Süt ürünleri pazarında daha fazla pay almamıza yardımcı olacak ve uygun pazarlar bulunursa, yurt dışında üretilen süt ve süt ürünlerine karşı rekabetçi olunması, ihracatı artırabilir." dedi.
Bu süreçte kamu, özel sektör ve üreticilerin işbirliği içinde çalışmasının ve gerekli yatırımların yapılmasının büyük önem taşıdığı belirtildi.