Suruç Ovası’nda dijital tarım dönemi: 20 bin üreticiye hizmet verecek meteoroloji istasyonu kuruldu

Suruç Ovası'na kurulan otomatik meteoroloji istasyonu, 400 bin dekarlık alanda 20 bin üreticiye 7/24 veri sağlayarak sulama yönetimini iyileştirecek.

Yayın Tarihi: 03.07.2026 12:54
Güncelleme Tarihi: 03.07.2026 13:00

Suruç Ovası’nda dijital tarım dönemi: 20 bin üreticiye hizmet verecek meteoroloji istasyonu kuruldu

Suruç Ovası’nda dijital tarım dönemi: 20 bin üreticiye hizmet verecek meteoroloji istasyonu kuruldu

GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü öncülüğünde Taşbasan Göleti'ne kurulan sistem sulama yönetimini dijitalleştiriyor

GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü öncülüğünde, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı mali desteği ve Suruç İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Topçu Gündaş Suruç Sulama Birliği Başkanlığı ortaklığında yürütülen Suruç Ovası Pompaj Sulama Sahasında Suyun Etkin Kullanımı ve Yeniliklerin Entegrasyonu Projesi (SUSAP) kapsamında otomatik bir meteoroloji istasyonu kuruldu.

Topçu Gündaş Suruç Sulama Birliği Taşbasan Göleti sahasına yerleştirilen istasyon, hava sıcaklığı, bağıl nem, rüzgar hızı ve yönü, güneş radyasyonu, yağış miktarı ve toprak sıcaklığı gibi meteorolojik ve tarımsal parametreleri anlık olarak ölçüyor. Sistem, belirli zaman aralıklarında veri kaydı yaparak sürekli izleme ve analiz imkânı sunuyor.

Yaklaşık 400 bin dekarlık tarım arazisinde üretim yapan 20 bin çiftçi için planlanan sistem sayesinde üreticiler kendilerine tanımlanacak kullanıcı adı ve şifreyle verilere 7 gün 24 saat erişebilecek. Bu erişim, sulama zamanlamasının daha doğru planlanmasına, gereksiz su kullanımının azaltılmasına ve enerji maliyetlerinde tasarrufa katkı sağlayacak.

Suruç İlçe Tarım ve Orman Müdürü Süleyman Tüzün, bu istasyonun hedeflerini şu şekilde özetledi: birim alanda ürün miktarı ve kalitesinin artırılması, iklim değişikliği ve kuraklık risklerine karşı üreticilerin direncinin güçlendirilmesi, bölgedeki risklerin (don, fırtına, hastalık vb.) ekran üzerinden izlenerek çiftçilere bilgi akışının sağlanması ve TARSİM havuzu kapsamında veri akışının temin edilerek tarımsal verimliliğin artırılması ile su kaynaklarının korunması ve girdi maliyetlerinin optimize edilmesidir. Tüzün, projenin Suruç’taki tüm çiftçilere katkı sağlamayı amaçladığını vurguladı.

Ziraat Mühendisi Mehmet Bilgin ise istasyonun kapsama alanına ilişkin bilgiler paylaştı: istasyon, yaklaşık 10 kilometre çapında (5 kilometre yarıçaplı) alanda meydana gelen iklimsel olayları kaydedecek. Çiftçiler uygulama üzerinden hava durumu ve meteorolojik verilere hızlı ve kolay şekilde ulaşabilecek, don ve dolu gibi afetlere ilişkin önceden uyarılar alarak tedbirlerini zamanında uygulayabilecek. Ayrıca, TARSİM sigortaları kapsamında dolu veya don nedeniyle oluşan zararların tespitinde istasyon verileri somut delil olarak kullanılabilecek.

Projeye katkı veren kurum ve kişilere bölge çiftçileri tarafından teşekkür edildi. Kurulan istasyonun sahadaki uygulamaya entegrasyonu ve üreticilerin sisteme adaptasyonu, bölgedeki sulama yönetimi ve risk yönetimi uygulamalarında belirleyici olacak.

Öne çıkan faydalar: Sulama zamanlamasında doğruluk artışı, su ve enerji tasarrufu, erken uyarı ve afet yönetiminde veri tabanlı delil oluşturma.

ŞANLIURFA’NIN SURUÇ OVASI’NDA SULAMA YÖNETİMİNİ GÜÇLENDİRECEK OTOMATİK METEOROLOJİ İSTASYONU...

ŞANLIURFA’NIN SURUÇ OVASI’NDA SULAMA YÖNETİMİNİ GÜÇLENDİRECEK OTOMATİK METEOROLOJİ İSTASYONU KURULDU.

ŞANLIURFA’NIN SURUÇ OVASI’NDA SULAMA YÖNETİMİNİ GÜÇLENDİRECEK OTOMATİK METEOROLOJİ İSTASYONU...

Yazar
EDİTÖR

Esra Şimşek

Ben Esra Şimşek, 27 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Finans kategorisinde makro ekonomi ve bankacılık sektörünü analiz ediyorum. Hasan'ın aksine ben daha ciddi, kurumsal ve tamamen verilere dayalı bir yazı stiline sahibim. Piyasa analizleri benim işim.