Suriye Merkez Bankası yeni banknotları aşamalı olarak piyasaya sürecek
Suriye Merkez Bankası Başkanı Abdülkadir Husariyye, ülkenin parasal ve mali reform süreci kapsamında yeni banknotların aşamalı olarak tedavüle gireceğini ve bu banknotların güvenilir iki ya da üç uluslararası kaynakta basılacağını bildirdi. Husariyye bu açıklamayı, Suriye resmi haber ajansı SANA'ya yaptığı konuşmada paylaştı.
Baskı ve güvenlik
Husariyye, yeni banknotların sahteciliğe karşı yüksek güvenlik önlemleriyle donatılacağını ve teknik standartların üst seviyede olacağını vurguladı. Banka yetkilisi, üretimin güvenilir iki veya üç uluslararası kaynak aracılığıyla gerçekleştirileceğini belirtti.
Aşamalı geçiş planı
Husariyye, banknotların tedavüle sunulmasının aşamalı bir plan çerçevesinde yürütüleceğini açıkladı. Basılacak para miktarının ülke ekonomisinin ihtiyaçlarına göre "titizlikle" belirleneceği ifade edildi.
Planın ilk aşamasında yeni banknotlar, mevcut banknotlarla birlikte kademeli olarak piyasaya sürülecek ve mevcut banknotlar dolaşımdan çekilmeyecek. İkinci aşamada eski banknotların yenileriyle değişimine başlanacağı, üçüncü aşamada ise bu değişimin yalnızca Suriye Merkez Bankası üzerinden yürütüleceği kaydedildi.
Amaç ve bilgilendirme
Husariyye, yeni banknotların tedavüle sunulmasının amacının ülkenin nakit yapısını geliştirmek ve günlük işlemleri kolaylaştırmak olduğunu belirterek, "Bu süreç, para arzını artırmak için değil, nakit dolaşımını daha etkin yönetmek ve ödeme sistemlerini kolaylaştırmak için yürütülmektedir." dedi.
Ayrıca, yeni banknotlara ilişkin detayları kamuoyuyla paylaşmak üzere ulusal çapta bir bilgilendirme kampanyası başlatmayı planladığını bildirdi. Husariyye, bu adımın ulusal para birimine olan güvenin artması ve kullanıcı haklarının korunması hedeflerine hizmet edeceğini ifade etti.