Sürgündeki Rıza Pehlevi'den göstericilere çağrı: 'Trump’ın mesajını duymuşsunuzdur, yardım yolda'

Sürgündeki Rıza Pehlevi, İranlı göstericilere mücadeleye devam çağrısı yaptı; Trump’ın mesajına atıfla 'yardım yolda' dedi ve askerleri halkın safına katılmaya çağırdı.

Yayın Tarihi: 14.01.2026 09:23
Güncelleme Tarihi: 14.01.2026 09:23

Sürgündeki Rıza Pehlevi'den göstericilere çağrı: 'Trump’ın mesajını duymuşsunuzdur, yardım yolda'

Sürgündeki Rıza Pehlevi'den göstericilere çağrı: 'Trump’ın mesajını duymuşsunuzdur, yardım yolda'

Sürgündeki Rıza Pehlevi, Devrik Şah Muhammed Rıza Pehlevi’nin en büyük oğlu olarak sosyal medya üzerinden yayınladığı video mesajında İran’daki göstericilere mücadeleye devam etmeleri çağrısında bulundu. Pehlevi, dünyanın protestocuların cesaretini ve sesini gördüğünü belirterek 'Muhtemelen ABD Başkanı Donald Trump’ın mesajını duymuşsunuzdur. Yardım yolda' ifadesini kullandı.

Mesajın içeriği ve asker çağrısı

Pehlevi, rejimin eylemlerinin normalleşmesine izin verilmemesi gerektiğini vurguladı ve göstericilere şu uyarıda bulundu: 'Tüm bu katliamlardan sonra bizimle bu rejim arasında bir kan denizi var. Bu suçluların isimlerini not edin. Bir gün yaptıklarının cezasını çekecekler'.

Ayrıca İran ordusuna seslenen Pehlevi, 'Sizler İran’ın ulusal ordususunuz, İran İslam Cumhuriyeti ordusu değil. Vatandaşlarınızın canlarını koruma göreviniz var. Çok az zamanınız kaldı. En kısa sürede halkın safına katılın' diyerek askerleri halka yakın durmaya çağırdı.

Witkoff iddiası ve Pehlevi'nin siyasi konumu

ABD medyasında yer alan haberlerde, ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff’un geçtiğimiz hafta sonu Pehlevi ile gizlice görüştüğü iddia edilmiş; görüşmede İran’daki protestoların ele alındığı öne sürülmüştü. Pehlevi, sürgünde bulunduğu ABD’den muhalefete liderlik ediyor ve rejim değişikliği durumunda 'geçiş dönemi' lideri olma hedefi taşıdığı belirtiliyor. Haberde, Trump’ın Pehlevi’ye henüz resmi destek vermediği, anketlere göre İran halkının yaklaşık üçte birinin Pehlevi’yi desteklediği ifadeleri korundu.

İran’da 28 Aralık’ta hayat pahalılığına karşı başlayan ve ardından hükümet karşıtı protestolara dönüşen gösteriler devam ediyor. Pehlevi’nin mesajı, bu süreçte sürgündeki muhalefetin sesi olarak atfettiği rolü ve dış aktörlerle ilişkilere dair tartışmaları yeniden gündeme taşıdı.

Devrik İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi’nin en büyük oğlu olan sürgündeki Rıza Pehlevi, İran'daki...

Devrik İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi’nin en büyük oğlu olan sürgündeki Rıza Pehlevi, İran'daki protestoculara mücadeleye devam etme çağrısı yaparak, "Muhtemelen ABD Başkanı Donald Trump’ın mesajını duymuşsunuzdur. Yardım yolda" dedi. Pehlevi, İran askerlerine ise, "Çok az zamanınız kaldı. En kısa sürede halkın safına katılın" çağrısında bulundu.

Yazar
EDİTÖR

Mustafa Şahin

Adım Mustafa Şahin, 33 yaşındayım. İstanbul'da yaşıyorum. aksiyon.com.tr'de Gündem editörüyüm, uzmanlık alanım güvenlik ve savunma politikaları. Ciddi ve disiplinli biriyim. Okuyucularımıza derinlemesine analizler ve özel dosyalar hazırlamayı seviyorum.