Sultandağı'nda geçen yıl don sonrası bu sezon kiraz bolluğu
üreticinin değerlendirmesi
Türkiye’nin önemli ihracatlık kiraz merkezlerinden Afyonkarahisar’ın Sultandağı ilçesinde, geçen yıl yaşanan zirai don afetinin ardından bu sezon bahçelerde belirgin bir verim artışı gözleniyor.
Yeşilçiftlik beldesinde üreticilik yapan Mustafa Akpınar, geçen yıl hava muhalefeti ve zirai don nedeniyle çok zor bir dönem geçirdiklerini; bahçelerindeki kiraz, vişne, kayısı, erik, badem ve ceviz ağaçlarından tek bir ürün dahi alınamadığını anlattı.
Akpınar, bu yıl hava şartlarının tarımsal üretime uygun seyrettiğini belirterek, geçen yıl yiyecek kiraz dahi bulunamazken bu yıl ağaçların adeta üzüm salkımı gibi meyve verdiğini ve bahçelerde büyük bir bolluk yaşandığını söyledi.
Ancak aşırı bolluğun olumsuz etkileri de bulunduğunu vurgulayan Akpınar, meyvedeki yoğunluğun kaliteyi düşürdüğünü ve bunun piyasa fiyatlarına yansıdığını ifade etti. Mevcut fiyatların beklentilerin çok altında kaldığını, işçi yevmiyelerini karşılamakta yetersiz kaldığını belirtti.
Kirazın değerinin altında satıldığını söyleyen Akpınar, alınan ürünün tüketiciye de uygun fiyatla ulaşmasını temenni etti. Üreticinin yakın dönemdeki endişesi, verimdeki artışın sürdürülebilir gelir yaratamaması ve kalite kontrolü gerekliliği olarak öne çıkıyor.
TÜRKİYE'NİN ÖNEMLİ İHRACATLIK KİRAZ ÜRETİM MERKEZLERİNDEN AFYONKARAHİSAR'IN SULTANDAĞI İLÇESİNDE, GEÇEN YIL YAŞANAN ZİRAİ DON AFETİNİN ARDINDAN BU SEZON KİRAZ BOLLUĞU YAŞANIYOR.