DOLAR
42,82 -0,04%
EURO
50,4 -0,46%
ALTIN
6.101,89 -2,17%
BITCOIN
3.850.183,41 -1,89%

Sudan ordusu Kuzey Kurdufan'ın Bara kentinde kontrolü sağladığını açıkladı

Sudan ordusu, 29 aydır HDK kontrolündeki Kuzey Kurdufan'ın Bara kentinde kontrolü sağladığını açıkladı; şehir ulusal yol üzerindeki stratejik konumuyla dikkat çekiyor.

Yayın Tarihi: 11.09.2025 20:39
Güncelleme Tarihi: 11.09.2025 20:39

Sudan ordusu Kuzey Kurdufan'ın Bara kentinde kontrolü sağladığını açıkladı

Sudan ordusu Kuzey Kurdufan'ın Bara kentinde kontrolü sağladığını açıkladı

Sudan ordusu, 29 aydır çatıştığı Hızlı Destek Kuvvetlerinin (HDK) elinde olan Kuzey Kurdufan eyaletinin Bara şehrinde kontrolü sağladığını açıkladı.

Ordudan yapılan açıklamada, ordu ve müttefik güçlerin "HDK milislerini, paralı askerlerini ve işbirlikçilerini bozguna uğratmak için bütün çaba ve fedakarlıkları ortaya koyarak, ülkenin her karışında onların yuvalarını yerle bir etmeye devam ettiği" belirtildi.

Açıklamada ayrıca, ordu güçlerinin Bara'ya girdiği ve HDK'den temizlediği kaydedildi. Metinde şu ifadeye yer verildi: "Ordumuz tüm unsurlarıyla zafer yolunda kararlı ve kesin bir şekilde, adım adım, aşama aşama ilerlemeye devam etmektedir. Ta ki ülkemizin tamamı milislerin, paralı askerlerin ve ajanların pisliğinden temizleninceye kadar."

Bara, Kurdufan ve Darfur eyaletlerini başkent Hartum'a Umdurman kentinden bağlayan ulusal yol üzerinde bulunması nedeniyle stratejik bir konum taşıyor.

Sudan'daki çatışmalar

Sudan, 15 Nisan 2023'ten beri ordu ile HDK arasında şiddetli çatışmalara sahne oluyor. Birleşmiş Milletlere (BM) göre, çatışmalar ülkenin altyapısı, sağlık, eğitim ve ekonomi alanlarında ciddi yıkıma yol açtı.

BM verilerine göre çatışmalar, dünyada en büyük yerinden edilme krizine sebep oldu: 11 milyondan fazla kişi ülke içinde yerinden edilirken, yaklaşık 4 milyon kişi komşu ülkelere geçti.

Haberde ayrıca, Sudan ordusunun 20 Mayıs'ta başkent Hartum'un tamamının kontrolünü sağladığı ve HDK'nın ülkenin batısına yöneldiği belirtiliyor.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı