Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Stresi kaygıyı azaltayım derken tehlikeyi çağırmayın! Bu bitkileri kullananlara hayati uyarı

Ziraat Mühendisi Kemal Özdemir, Sarı kantaron, lavanta, oğulotu, tıbbi papatya, ginkgo, passiflora gibi antidepresan bitkileri doktor kontrolünde kullanılmalı. Aksi takdirde olumsuz etkileri de olabilir dedi.

Yayın Tarihi: 31.12.2023 08:13
Güncelleme Tarihi: 31.12.2023 08:13

Stresi kaygıyı azaltayım derken tehlikeyi çağırmayın! Bu bitkileri kullananlara hayati uyarı

Nilüfer Belediyesi, NİLKOOP işbirliğiyle düzenlenen bir etkinlikte, zihinsel sağlığı destekleyen bitkilerin kontrolden çıkacak şekilde kullanılmasına dikkat çekildi. Ziraat Mühendisi Kemal Özdemir, sarı kantaron, lavanta, oğulotu, tıbbi papatya, ginkgo, passiflora gibi bitkilerin marketlerden veya aktarlardan temin edilebileceğini belirtirken, bu bitkilerin denetimsiz kullanımının olumsuz etkilere yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Özdemir, zihinsel sağlığı destekleyen bitkilerin etken maddelerinin bilinçli bir şekilde kullanılmasının önemine vurgu yaparak, "Bu bitkilerin hangi bölümlerinin tüketilmesi gerektiğini ve ne kadarının kullanılması gerektiğini doğru bir biçimde bilmeliyiz. Bu bitkileri kullanacak bireylerin, tedavi süreçlerini doktor gözetiminde yönetmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde, olumsuz sonuçlarla karşılaşma riski bulunmaktadır. Zihinsel sağlık bitkileri bilinçli bir şekilde tüketilmelidir" ifadelerini kullandı.

antidepresan bitkilerine dikkat

Aynı şekilde Özdemir, depresyon tedavisinde kullanılan bitkilerin birbirinden farklı olduğunu vurguladı. Eğitimin ikinci bölümünde Uzman Psikoterapist Danışmanı Gönül Hazneci, depresyonu tanımlayarak, belirtiler, teşhis ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi. Hazneci, depresyonun yaş ve cinsiyetle sınırlı olmadığını belirterek, her canlının bu durumu yaşayabileceğine dikkat çekti. Psikolojik sağlamlığın önemini vurgulayan Hazneci, katılımcılarla birlikte atölye çalışması gerçekleştirdi. Bu eğitim, akıl sağlığı bitkilerinin kontrollü ve bilinçli bir şekilde kullanılması gerektiğine dair toplumda farkındalık oluşturmayı amaçlamaktadır.