Srebrenitsa’da bugün 10 soykırım kurbanı daha toprağa verilecek
Bosna Hersek’te 1995 yılındaki Srebrenitsa soykırımında katledilen 10 soykırım kurbanı, bugün Potoçari Anıt Mezarlığı’nda düzenlenecek toplu cenaze töreninin ardından defnedilecek. Kurbanların kalıntıları kimlik tespitlerinin tamamlanması ve ailelerin onayı sonrasında anma töreniyle toprağa verilecek.
31 yıl önce Birleşmiş Milletler tarafından "güvenli bölge" ilan edilen Srebrenitsa’da gerçekleştirilen katliamda hayatını kaybedenlerin kalıntıları, farklı tarihlerde bulunan parçaların birleştirilmesiyle tanımlandı. Defnedilecek kişiler arasında yaş dağılımı ve isimler ailelerin onayıyla şöyle belirlendi.
Defnedileceklerin kimlikleri ve yaşları
Toplu törenle defnedilecek kurbanların en genci öldürüldüğünde 20 yaşında olan Senad Jusic, en yaşlısı ise Srebrenitsa’nın düşüşü sırasında 56 yaşında olan Ramo Dautovic olacak. Diğer defin edilecek isimler şunlar:
Muriz Barakovic (1973 doğumlu), Hamed Music (1973 doğumlu), Ramo Alic (1965 doğumlu), Muhidin Osmanovic (1963 doğumlu), Huso Cerimovic (1963 doğumlu), Nuko Nukic (1957 doğumlu), Ahmet Guster (1954 doğumlu) ve Asim Kunic (1953 doğumlu).
Alnes Alic: Hiç tanışamadığı babasına son veda
Bugün toprağa verileceklerden Ramo Alic için oğulları ve yakınları uğurlama yapacak. Oğlu Alnes Alic, babasının kalıntılarının farklı yıllarda iki ayrı toplu mezarda bulunduğunu belirterek süreçle ilgili olarak şunları söyledi: "Kalıntıların bir kısmı daha önceden, bir kısmı da en son 2014 senesinde bulundu. Fakat naaşı tam değildi. Kaburgalarının ve bacaklarının bir kısmı bulundu. Cenazesinin yaklaşık yarısı bulundu. Bu seneye kadar bekledik ama artık bulduğumuz kadarını defnetmeye karar verdik. Hem o huzur bulsun, hem de bizim nihayet gidip Fatiha okuyabileceğimiz bir yer olsun istedik."
Alnes Alic duygularını şöyle sürdürdü: "Babam öldüğünde 1 yaşından küçüktüm. Defin konusunda karar vermek için gerçekten çok zaman gerekti. Bu bizim ilk ve son buluşmamız." Alic, babasından kendisine kalan tek şeyin adının olmasını ve annesindeki bir fotoğrafı belirterek, "Artık daha fazla bekleyemedim. Vakti gelmişti. Artık çocuklarım da buraya gelip Fatiha okuyabilecekler ve dedelerinin nerede olduğunu bilecekler. Bizim için en önemlisi bu" ifadelerini kullandı.
Hamed Music ve ailelerin uzun bekleyişi
Defnedilecekler arasında yer alan Hamed Music, 22 yaşındayken babası ve küçük erkek kardeşiyle birlikte katledilmişti. Hamed, kardeşi ve babasıyla aynı olayda farklı tarihlerde bulunan kalıntıları nedeniyle bugün toprağa veriliyor. 31 yıldır kardeşinin izini arayan Hadzirа Becirovic Music yaşadıklarını şöyle anlattı: "Evliliklerinin üzerinden henüz 6 ay geçmişti ve eşi 3 aylık hamileydi. Oğulları, babasını hiç göremedi. Bu çok büyük bir acı. Yüce Allah’tan yardım diliyorum, çünkü çektiğimizi bilen ancak O’dur."
Hadzirа, kardeşinin kaçmaya çalışırken orman yolundan güvenli bölgeye ulaşmaya çalıştığını ve sonucun hüsran olduğunu belirterek, "Kurtulmak için yola çıktı ama nihayetinde ölüme yürüdü. Hepsini öldürdüler. Buradaki beyaz mezar taşları her şeyi anlatıyor. Bizi yüz üstü bıraktılar. Bizi katillerin ellerine teslim ettiler. Güya BM’nin koruması altındaki güvenli bölgedeydik. Bütün dünya bunları biliyor" dedi. Hadzira, bugün Bosna Hersek ve dünyadan geleceklerle birlikte kardeşini uğurlayacaklarını, "Artık gelip dua edebileceğimiz bir yerimiz var. İçimiz biraz olsun huzur buldu. Artık onu aramayacağız" sözleriyle ifade etti.
Anma töreni ve uluslararası katılım
Cenaze töreni öncesinde Srebrenitsa Soykırımı’nın 31. yıl dönümü kapsamında Bosna Hersek ve dünyanın çeşitli ülkelerinden çok sayıda konuğun katılımıyla anma töreni düzenlenecek. Ailelerin katılımı ve uluslararası misafirlerin varlığıyla törenler Potoçari Anıt Mezarlığı’nda gerçekleştirilecek.
Srebrenitsa soykırımı
Srebrenitsa, 1992-95 yılları arasındaki savaş sırasında çevresi kuşatılmış bir enklav olarak kalmış; 11 Temmuz 1995’te Ratko Mladiç komutasındaki Sırp güçleri tarafından işgal edilmişti. BM tarafından güvenli bölge ilan edilen Srebrenitsa’ya sığınan on binlerce sivil, bölgenin düşüşünün ardından işgalcilerin kontrolüne teslim edildi. Siviller arasındaki erkekler kadın ve çocuklardan ayrıldıktan sonra sistematik infazlarla öldürüldü ve farklı noktalarda toplu mezarlara gömüldü. Olaylar, uluslararası mahkeme kararları ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararı ile soykırım olarak tanımlandı.
Not: Haberde geçen kişi isimleri, tarihler ve sayısal veriler orijinal metindeki şekilde korunmuştur.
Bosna Hersek’te 1995 yılındaki Srebrenitsa soykırımında katledilen 10 soykırım kurbanı daha, bugün Potoçari Anıt Mezarlığı’nda düzenlenecek toplu cenaze töreninin ardından toprağa verilecek.