Sporu köprü yapan süreç: Cudi Dağı'nda raket sesleri
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Türkiye Yüzyılı Buluşmaları kapsamında Zonguldak programı çerçevesinde yaptığı konuşmada, Terörsüz Türkiye sürecinde sporun birleştirici gücüne dikkat çekti. Dedeman Otel'de basın mensuplarıyla bir araya gelen Bak, sürecin gençlere ve yerel topluma etkilerini anlattı.
Sporun sahadaki rolü:
Bakan Bak, ülkenin dört bir yanındaki teşkilatlarla yüz yüze görüşmeler yaptıklarını belirterek, 40-45 yıllık terör sorununun geride bırakılmasının önemine vurgu yaptı. Terörsüz Türkiye sürecinin başarısı için gençlerin katkısına ihtiyaç olduğunu söyleyen Bak, sahada yürütülen spor faaliyetlerinin bu katılımı sağladığını ifade etti.
Bak, sahadaki değişimi çarpıcı bir örnekle aktardı: "Daha önce Cudi Dağı’nda roket sesleri varken şimdi raket sesleri var. Yani orada spor aktiviteleri var." Şırnak, Hakkâri, Diyarbakır ve Van gibi illerde sürdürülen çalışmalarla gençlere dokunulduğunu ve gençlerin sürece etkin şekilde katılmasının hedeflendiğini belirtti.
Yatırımlar ve gençlik odaklı projeler:
Konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen desteklerle uluslararası organizasyonların ülkeye kazandırıldığını hatırlatan Bak, önümüzdeki süreçte spor turizmine katkı sağlayacak büyük etkinlikleri sıraladı. Bakan, Formula 1'in 2027 yılından itibaren beş yıl boyunca Türkiye'de yapılacağını ve 2027'de Avrupa Oyunları'nı İstanbul'da gerçekleştireceklerini söyledi. Ayrıca Filenin Sultanları'nın son başarıları, basketbolda 2025'teki Avrupa ikinciliği ve diğer branşlardaki sporcuların mücadeleleri, Türkiye'nin sahadaki görünürlüğünü artırdığına işaret edildi.
Bak, amatör spor kulüplerine desteğin süreceğini belirterek Zonguldak ve ilçelerinde spor altyapısını güçlendirecek yatırımların devam edeceğini kaydetti. Zonguldakspor için planlanan yeni stadyum projesinin hazırlandığını, projenin kent merkezine ve ilçelere canlılık getireceğini ve takımın destekleneceğini ifade etti. Yaklaşık 8-10 bin kişilik izleyici potansiyeline dikkat çekerek, tesislerin yerel spor hayatını canlandıracağını vurguladı.
Bakan ayrıca öğrencilerin barınma ihtiyacına yönelik çalışmalardan söz etti. Ereğli'de tamamlanan 1.150 kapasiteli yurdun bittiğini, kampüs içinde devam eden yeni yurt inşaatının ise 2027-2028 eğitim öğretim yılına yetiştirileceğini bildirdi. Bu yatırımların gençlerin eğitim ve spor imkanlarına erişimini kolaylaştıracağına dikkat çekti.
Toplumsal dönüşüm ve gençlik:
Bak, gençleri kötü alışkanlıklardan uzak tutmanın öncelikleri arasında yer aldığını belirtti. Dijital bağımlılık ve uyuşturucu ile mücadelede sporun sosyal bağları güçlendirerek gençleri kazanmada etkin bir araç olduğunu söyledi. "Biz özellikle sporun birleştirici gücüne, iyileştirici gücüne inanıyoruz," sözleriyle spora verilen önemi özetledi.
Türkiye Yüzyılı Buluşmaları kapsamında vatandaşlarla buluşmalarını sürdüreceklerini söyleyen Bakan, talep ve sorunları dinleyerek sahadan gelen geri bildirimlere göre yatırımları şekillendireceklerini ekledi. Konuşmaların ardından Bak, programa katılan farklı partiden katılımcılara rozet takdiminde bulundu.
GENÇLİK VE SPOR BAKANI OSMAN AŞKIN BAK, TERÖRSÜZ TÜRKİYE SÜRECİNDE SPORUN BİRLEŞTİRİCİ GÜCÜNE DİKKATİ ÇEKEREK, "DAHA ÖNCE CUDİ DAĞI'NDA ROKET SESLERİ VARKEN ŞİMDİ RAKET SESLERİ VAR. YANİ ORADA SPOR AKTİVİTELERİ VAR" DEDİ.