Bist 100
10.211,51 0%
DOLAR
32,2 0,09%
EURO
35,08 -0,09%
ALTIN
2.447,23 -0,34%

SpaceX, anayasaya aykırı yapılanma nedeniyle Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu’na dava açtı!

Elon Musk'ın SpaceX şirketi, ülkedeki yönetici-çalışan ilişkilerini denetleyen federal kurumun yapılanmasının anayasaya aykırı olduğunu savunarak Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu'na (NLRB) yeni bir dava açtı.

Yayın Tarihi: 15.01.2024 14:13
Güncelleme Tarihi: 15.01.2024 14:13

SpaceX, anayasaya aykırı yapılanma nedeniyle Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu’na dava açtı!

SpaceX'in 4 Ocak'ta Teksas Güney Bölgesi ABD Bölge Mahkemesi'nin Brownsville bölümünde açtığı dava, Musk'ı kamuoyuna şikâyet etmelerinin ardından SpaceX'in çok sayıda çalışanı yasadışı bir şekilde işten çıkardığı iddialarına ilişkin NLRB işlemlerinin ortasında geldi.

Söz konusu dava, Musk'ın Twitter'daki "aşağılayıcı" ve cinsel içerikli davranışlarını eleştiren SpaceX çalışanları tarafından yazılan ve şirket yönetiminin "SpaceX'in 'pislik yok' ve 'sıfır tolerans' politikalarıyla tam olarak neyin amaçlandığını açıkça tanımlaması ve bunları tutarlı bir şekilde uygulaması gerektiğini" savunan 2022 tarihli bir açık mektuptan kaynaklanıyor.

The Verge'ün haberine göre, SpaceX'in dahili Microsoft Teams kanalına gönderilen ve 32 saat içinde silinen mektupta, "Elon'ın kamusal alandaki davranışları, özellikle son haftalarda bizim için sık sık dikkat dağıtıcı ve utanç verici bir unsur haline geldi. CEO'muz ve en önde gelen sözcümüz olarak Elon, SpaceX'in yüzü olarak görülüyor. Elon'un gönderdiği her Tweet, şirket tarafından yapılan fiili bir kamu açıklamasıdır. Ekiplerimize ve potansiyel yetenek havuzumuza Elon'ın mesajlarının işimizi, misyonumuzu ya da değerlerimizi yansıtmadığını açıkça belirtmek çok önemlidir” ifadeleri yer aldı.

spacex

8 ÇALIŞAN AÇIK MEKTUBA KATILDIKLARI İÇİN İŞTEN ÇIKARILDI

NLRB, milyarderin uzay aracı üretim şirketine karşı yaptığı şikayette, 8 SpaceX çalışanının mektubun hazırlanması ve gönderilmesindeki rolleri nedeniyle haksız yere işten çıkarıldığını iddia etti.

Edinilen bilgilere göre, SpaceX ayrıca diğer çalışanlara 8 kişinin açık mektuba katıldıkları için işten çıkarıldıklarını söyledi ve diğer çalışanları açık mektuba yönelik sorguya çekti. Ayrıca, çalışanlara soruşturma görüşmelerini tartışmamaları talimatını verdi.

Açık mektup olayı, Musk'ın şirketlerinden birinin eksantrik milyarderi eleştiren çalışanların işine son vermekle suçlandığı ilk olay değil.

2022 yılında, Musk'ın şirketi 44 milyar dolara devralmasından kısa bir süre sonra platformda Musk'ı eleştiren birkaç Twitter çalışanı, sitede Musk hakkında paylaşımda bulunduktan sonra kovulduklarını söyledi. Tesla'da iki eski çalışan NLRB'ye şikayette bulunarak şirketi, Musk'ın tweetlerini ve elektrikli otomobil üreticisinin katı işe dönüş politikasını kınadıkları için kendilerini yasadışı bir şekilde işten çıkarmakla suçladı.