Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Space Perspective uzayın sınırına kadar çıkacak uzay kapsülünü tanıttı!

Lüks uzay turizmi şirketi Space Perspective, devasa bir balonla uzayın sınırına kadar süzülmek üzere tasarlanan kapsülünü duyurdu.

Yayın Tarihi: 26.02.2024 18:00
Güncelleme Tarihi: 26.02.2024 18:00

Space Perspective uzayın sınırına kadar çıkacak uzay kapsülünü tanıttı!

Florida merkezli bir girişim olan Space Perspective, kısa bir süre önce yeni uzay aracı Neptune için bir test kapsülü tanıttı. Neptune'ün önümüzdeki yılın başlarında roket yerine devasa bir balon kullanarak stratosfere yolcu taşımaya başlaması bekleniyor.

Şirket, basınçlı Neptune kapsülünü ISS gibi uzay istasyonları dışında "faaliyette olan en büyük insan uzay aracı" olarak tanımlıyor. Ayrıca Neptune'ün Virgin Galactic'in SpaceShipTwo uzay uçağı ve Blue Origin'in New Shepard mürettebat kapsülünden sonra inşa edilen üçüncü ticari yörünge altı uzay aracı olduğunu söylüyor.

Mimarlık ve tasarım sitesi Dezeen'in haberine göre, ABD Hava Kuvvetleri'nin aynı adı taşıyan uzay atlayışı projesinin onuruna "Excelsior" adı verilen test kapsülü tamamen işlevsel durumda ancak nihai iç tasarımı henüz yapılmadı. Kapsülde Wi-Fi, bir kokteyl bar ve bir tuvaletin yer alması bekleniyor.

Space Perspective'in kurucularından ve eş CEO'su Taber MacCallum yaptığı açıklamada "Uzay kapsülü dünyanın daha önce gördüğü hiçbir şeye benzemiyor. Sadece biz insanların uzayı deneyimleme biçiminde değil, aynı zamanda bizi oraya götürecek uzay gemisini düşündüğümüzde zihnimizde canlandırdıklarımızda da şaşırtıcı bir değişimin eşiğindeyiz” dedi.

uzay

2025 YILINDA 125 BİN DOLARLIK KİŞİ BAŞI ÜCRETİYLE HAVALANACAK

Neptune’ün ticari faaliyete geçtiğinde, uçuşlarının sekiz yolcu ve bir kaptan taşıması bekleniyor. Şirket, bu uçuşların "uzayın sınırına götürülen en fazla insan rekorunu kıracağını" söyledi.

Space Perspective, ilk insanlı test uçuşlarını yıl sonuna kadar, ticari uçuşlarını ise 2025 yılında 1.750 bilet sahibi için gerçekleştirmeyi planlıyor.

Şirket, roket motorlu rakiplerinin nispeten kısa uçuşları yerine 6 saatlik, 28 kilometre yüksekliğinde bir balon yolculuğu olan benzersiz deneyimin 125 bin dolarlık ücrete değdiğini aktarıyor.

Space Perspective'in kurucularından ve eş CEO'su Jane Poynter, yaptığı açıklamada, "Eğer ticari bir uçağa binebiliyorsanız, Uzay Gemisi Neptün'e de binebilirsiniz" dedi. "Bu da aslında bir rokete binme konusunda kendini rahat hissetmeyen ya da sadece bir rokete binemeyen ama yine de Dünyamızı uzaydan görmenin olağanüstü deneyimini yaşamak isteyen insanlar için pazarı muazzam bir şekilde açıyor” diye konuştu.

Dezeen'in haberine göre, şirket halen balon itiş gücü için bir hidrojen tedarikçisi bulmaya çalışıyor.