Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Sosyal yardımlar ve Dul ve Yetim Maaşlarına yeni yıl düzenlemesi! İşte en net hesaplama

2024 zamları yavaş yavaş şekillenmeye başlıyor. Asgari ücret zammının yüzde 49.11 olarak açıklanması sonrasında bir çok sosyal yardım ödemelerinde revizeye gidilmeye başlandı

Yayın Tarihi: 02.01.2024 11:59
Güncelleme Tarihi: 02.01.2024 11:59

Sosyal yardımlar ve Dul ve Yetim Maaşlarına yeni yıl düzenlemesi! İşte en net hesaplama

Geçtiğimiz hafta asgari ücret zammının açıklanması sonrasında gözler 3 Ocak çevrili bekliyor. Yarın TÜİK tarafından Aralık ayı enflasyon rakamının açıklanması ile birlikte 6 aylık enflasyon oranı belirlenecek. Emekli ve memurlara yapılacak olan zamlar kapsamında dul ve yetim maaşı da artacak. Peki 2024 yılında dul ve yetim aylığı kaç TL olacak? Dul ve yetim maaş zammı belli mi? işte yeni zamlı Dul ve yetim aylığı tablosu...

Yeni yıla girdiğimiz şu günlerde herkes gerek maaş zamları gerekse de ürün ve hizmet zamlarını yakından takip ediyor. Bu ay milyonlarca vatandaşın aylıklarında bir artış yaşanacak Ocak ayında yapılan zamlar kapsamında sosyal yardım alanlara da sevindirecek gelişmeler mevcut. Bu kapsamda geliri artacak olan kesimler şu şekilde açıklanmış bulunuyor.

İŞÇİ MAAŞLARI ARTTI

Yılın son ayında Asgari Ücret Tespit Komisyonunun toplantıları sonrasında yeni asgari ücret ortaya çıktı. Brüt 20.002 TL'ye ve net 17.000 TL'ye yükselen bu artış oranı yüzde 49.11 olarak kayıtlara geçti. İşçiler zamlı ödemelerini 1 Şubat'ta almış olacaklar. Özel sektör çalışanları asgari ücrete yapılan yüzde 49.11'lik artış akabinde tüm özel sektör çalışanları da maaş zammı almayı kazanmış bulunuyor. Asgari ücretle çalışanlar %49.11 artı zam alacak iken asgari ücretten fazla maaş alanların da belirlenen oranlar tutarınca ücretleri yukarı doğru çekilecek.

tl

ASGARİ ÜCRETE KADARKİ MİKTARDA VERGİ YOK

Özel sektörde %40 ile 50 arasında zam yapıldığı biliniyor. Asgari ücretten vergi alınmaması uygulaması da devam ederken yüksek tutardaki maaş alanlardan asgari ücret kadar kısımdaki verginin muaf tutulacağı açıklanmış bulunuyor.

EMEKLİ MAAŞ ZAMLARI

Emekliye senede 2 sefer Ocak ve Temmuz aylarında 6 aylık enflasyon rakamlarına göre zam yapılıyor. 5 aylık enflasyon oranı %33,66 olarak hesaplanırken Aralık ayı verilerinin açıklanması sonrasında bu oranın %38-40 bandında seyredeceği tahmin ediliyor. Maaşlara refah Payı eklemesinin de söz konusu olacağı tahmin ediliyor. Bu kapsamda kök maaşlarla ilgili seyyanen düzenleme yapılacağı iddiaları da yapılmış bulunuyor. En düşük emekli maaşının 10.000 ila 12.000 TL arasında olabileceği beklentileri de mevcut

tl

MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİ ZAMLARI

4A ve 4B'ler gibi memur ve memur emeklileri de Ocak ve Temmuz aylarında iki sefer zam alıyor. Toplu sözleşme zamları ile birlikte enflasyon farkının toplanması memur ve memur emeklilerin zam oranlarını ortaya çıkarıyor.

SOSYAL YARDIM ZAMLARI

Ocak ayında bütün maaşları yapılan zamlardan sosyal yardımlarda etkilenecek. Engelli aylığı, yaşlılık aylığı, SED desteği, evde bakım parası gibi ödemelerde de %50'ye yakın artış yapılacağı tahmin ediliyor.

DUL VE YETİM MAAŞLARI

Emekli maaşı oranınca artan dul ve yetim maaşları için TÜİK verileri yakından takip ediliyor. SSK veya Bağ-kur'lu yakınlarına ödenen oran emekli maaşı zammına göre şekillenecek iken Emekli Sandığı mensubu yakınlarına ise %50 oranında zam yapılacağı açıklanmış bulunuyor.