sosyal bilgiler öğretmenleri metaverse ile dijital içerik geliştirecek

Samsun'da 30 sosyal bilgiler öğretmeni TÜBİTAK destekli projede metaverse ve blok kodlama eğitimi alıyor; hedef öğretime yönelik dijital materyal üretmek.

Yayın Tarihi: 08.09.2026 14:50
Güncelleme Tarihi: 08.09.2026 14:51

sosyal bilgiler öğretmenleri metaverse ile dijital içerik geliştirecek

Projenin kapsamı ve amaçları

Samsun'da düzenlenen açılış programıyla başlamış olan Sosyal Bilgiler Öğretiminde Metaverse Destekli İçerik Üretimi projesi, TÜBİTAK 4005 Yenilikçi Eğitim Uygulamaları Destekleme Programı kapsamında yürütülüyor. Projeye Türkiye'nin farklı illerinden katılan 30 sosyal bilgiler öğretmeni, 7-12 Eylül tarihleri arasında altı gün sürecek bir eğitim programına dahil edildi.

Programın temel hedefi, öğretmenlerin edinilecek teknik becerileri pedagojik bir çerçeve içine oturtarak sınıf ortamında doğrudan kullanabilecekleri özgün dijital öğretim materyalleri üretmelerini sağlamak. Bu doğrultuda katılımcılara metaverse platformları, avatar ve üç boyutlu nesne tasarımı ile blok kodlama konularında uygulamalı eğitim veriliyor.

Pedagojik yaklaşım ve eğitim modeli:

Proje, öğretim tasarımında 5E öğretim modelini esas alıyor; böylece öğretmenlerin teknik öğrenmeleri doğrudan planlı öğretim etkinliklerine dönüştürmesi amaçlanıyor. Eğitim sürecinde metaverse teknolojilerinin, sosyal bilgiler dersinin zaman ve mekân odaklı içeriğini deneyimlemeye dönüştürme potansiyeli ön plana çıkartılıyor. Proje ekibi teknolojiye araç olarak bakıp, onu güçlü pedagojik tasarımlarla birleştirmeyi hedefliyor.

İş birliği ve katılımcılar:

Projeyi yürüten ekipte Atakum Bilim ve Sanat Merkezinden Dr. Kerim Cüce yer alıyor. Açılış programında konuşan Cüce, sosyal bilgiler dersinin dönem ve coğrafya anlatımlarını metaverse ile zenginleştirme fırsatına dikkat çekti. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Kesten ise üniversite ile Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğinin teorik bilgi ile sınıf uygulamaları arasındaki mesafeyi kapatan somut örnekler sunduğunu belirtti.

Programa Samsun İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları Mehmet İrfan Yetik ve Fatih Boyracı, Atakum İlçe Milli Eğitim Müdürü Yüksel Aydın, şube müdürleri, kurum müdürleri ve çeşitli üniversitelerden akademisyenler de katıldı. Proje, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Samsun Büyükşehir Belediyesi ortaklığında, TÜBİTAK desteğiyle yürütülüyor ve öğretmenlerin hem teknolojik hem de pedagojik yeterliklerini güçlendirmeyi amaçlıyor.

SAMSUN’DA TÜBİTAK 4005 YENİLİKÇİ EĞİTİM UYGULAMALARI DESTEKLEME PROGRAMI KAPSAMINDA YÜRÜTÜLEN...

SAMSUN’DA TÜBİTAK 4005 YENİLİKÇİ EĞİTİM UYGULAMALARI DESTEKLEME PROGRAMI KAPSAMINDA YÜRÜTÜLEN "SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİMİNDE METAVERSE DESTEKLİ İÇERİK ÜRETİMİ" PROJESİNİN AÇILIŞ PROGRAMI BİLİM SAMSUN’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Yazar
EDİTÖR

Hatice Kılıç

Merhaba, ben Hatice Kılıç. 32 yaşındayım, İzmir'deyim. aksiyon.com.tr Teknoloji kategorisinde yazıyorum. Ben işin 'görünen' kısmından çok 'arka planı' ile ilgilenirim. Yapay zeka, 'startup' ekosistemi ve siber güvenlik odak alanlarım. İleri görüşlü ve analitik bir yazarım.