Bist 100
10.218,58 0%
DOLAR
32,22 -0,1%
EURO
34,84 -0,05%
ALTIN
2.445,09 1,02%

Son Dakika! Asgari ücrete ara zam ayarı Hazırlıklar başladı

Asgari ücret 2024 yılında tek zam alacağı açıklanmıştı. Ancak son dakika gelişmelerde asgari ücrete ek zam yapılması için çalışmaların başladığı belirtildi.

Yayın Tarihi: 02.01.2024 14:12
Güncelleme Tarihi: 02.01.2024 14:12

Son Dakika! Asgari ücrete ara zam ayarı Hazırlıklar başladı

Geçtiğimiz hafta Bakan Işıkhan tarafından yapılan açıklama ile birlikte asgari ücrete yüzde 49.11 zam yapıldı. Yapılan zam oranı sonrasında asgari ücret 17.002 TL'ye yükseldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasını yaptığı 'Çalışanları enflasyona ezdirmeyeceğiz'  sözüne istinaden yapılan zam oranı çalışanın cebini doldursa da son 2 senedir uygulamaya sokulan ara zam konusunda da gelişmeler mevcut. Son 2 senedir asgari ücrete enflasyon rakamalarının yüksek seyretmesi sebebiyle ara zam uygulaması devrede. Normalde her sene asgari ücrete yapılan tek zam geleneği son 2 senedir bozulmuşken, 2024 senesi için tekrardan tek zam açıklaması mevcut. 

2024 YILINDA ASGARİ ÜCRETE TEK ZAM

Asgari ücret 2024 zammı açıklanmadan önce 2024 senesinde tek zam uygulamasının devreye alınacağı belirtilmişti. 2024 yılının başlaması ile ürün ve hizmetlere yapılan zamlar, maaşları eritmeye şimdiden başlamış iken, çalışan Temmuz ayında ara zam talebini iletmeye başladı. Öte yandan Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Eyüp Alemdar tarafından yapılan açıklama kapsamında asgari ücrete ara zam yapılması konusunda taleplerin hazırlandığı belirtildi. Öte yandan adaletli gelir kesintisi için de çalışmaların sürdüğünü belirten Alemdar, maaşa göre vergi diliminin düzenleneceğini sözlerine ekledi. 

gy

ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM OLACAK MI

2024 yılının ilk ve tek zammının geçtiğimiz hafta açıklanan yüzde 49.11 oranı olduğu belirtilirken, sene boyunca asgari ücretin 17.002 TL olarak ödeneceği açıklanmış bulunuyor. Enflasyon rakamlarının Haziran ayı itibari ile düşüşe geçeceği öngörüsüne dayalı olarak yapılan açıklamaya istinaden Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Eyüp Alemdar çalışmalarını başlatııklarını sözlerine eklemiş bulunuyor. 

Yeni yıl zamları 1 Ocak itibari ile uygulamaya sokulmuş bulunuyor. Yeniden değerlendirme oranı kat sayısınca uygulanan zamlar, çalışanın asgari ücretini günden güne eritiyor. Gelir gider dengesizliği yaşanmaya başlayacağı ön görülürken, sene boyu sorulan soru 'Asgari ücrete ara zam olacak mı?' olacağı tahmin ediliyor. 

TÜRK-İŞ ASGARİ ÜCRETLİYE ARA ZAMMI AÇIKLADI

Asgari Ücret Tespit Komisyonunda söz sahibi olan TÜRK-İŞ tarafından yapılan açıklama da asgari ücretliye ara zam çalışmalarının başladığı belirtildi. Yapılan açıklamada vergide adakletin sağlanması gerekliliği bahsedildi. Vergi düzenlemesi ile alakalı olarak yapılan açıklama da ''TÜRK-İŞ olarak, 2024 yılında birinci gündem maddemiz vergide adaletin sağlanması olacak." denildi. Akabinde ise meclise asgari ücrete ara zam taleplerini iletecekleri belirtildi.